Najgori do sada
21

Uragan Dorian stiže do Bahama noseći vjetrove brzine i do 225 kilometara na sat

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Uragan Dorian koji je tokom ovog vikenda prerastao u uragan četvrte kategorije stiže do Bahama gdje se u narednim satima očekuju opasne oluje.

Prema podacima Američkog nacionalnog centra za uragane, oluja će danas pogoditi popularni otočki lanac prije nego stigne do istočne obale Amerike.

Brojni stanovnici Bahama napustili su svoje domove, a poduzimaju sve što mogu kako bi spasili imovinu.

Olujni nalet mogao bi biti visok i do 4,6 metara, upozorili su sigurnosni zvaničnici.

Vlasti su zatvorile pojedine aerodrome na udaljenim ostrvima, ali glavni Međunarodni aerodrom Bahama danas će ostati otvoren.

Oluja je zabilježena jutros oko 200 kilometara istočno od bahamskog ostrva Abaco, krećući se prema zapadu brzinom od 13 kilometara na sat uz vjetrove brzine od skoro 225 kilometara na sat.

Nakon što pogodi Bahame, očekuje se kako će se uragan kretati obalom SAD-a prema Floridi.

Zbog izuzetno brzih vjetrova, uragan Dorian smatra je sjednom od najopasnijih oluja u novijoj historiji. Meteorolozi su upozorili da bi mogao biti najgori u ovoj američkoj regiji s obzirom da je uragan kategorije pet 1992. godine ubio 65 ljudi i uništio 63.000 domova.

Kretanje uragana Dorian aktivno prate stručnjaci iz svih dijelova svijeta, a vanredno stanje proglašeno je na Floridi, na Bahamima i u Georgiji.