Spor oko plazmi
13

Traže pomoć SIPA-e i OSA-e: Da li su u Parlamentu postavljeni uređaji za prisluškivanje?

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Kolegij Sekreterijata Parlamentarne skupštine BiH održao je danas sastanak na kojem se razmatrala manipulacija opremom u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH. Donesena su dva zaključka.
Ranije je objavljeno da su radnici privatnih firmi za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora ušetali u zgradu Parlamentarne skupštine BiH i da su bez adekvatnog naloga zamijenili plazma ekrane.

Tada nam je potvrđeno da su iz Bijele sale izneseni novi plazma ekrani, a montirani stari koji su tu bili prije EBRD-ove konferencije održane u maju ove godine.

Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH, kazao je za Klix.ba da je Kolegij Sekreterijata konsenzusom donio dva zaključka.

"Jedan zaključak je da ćemo hitno uputiti informacije s utvrđenim pravnim i činjeničnim stanjem prema Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) da utvrde u skladu sa svojim nadležnostima da li postoji kršenja zakona, budući da smo mi s aspekta naših propisa utvrdili da postoje kršenja. Drugi zaključak je da se ide sa zahtjevom prema Direkciji za koordinaciju policijskih tijela da izvrše kontradiverzioni pregled prostorija u parlamentarnoj sali i server sobi. Također ćemo od OSA-e BiH, u sklopu drugog zaključka, tražiti da u skladu sa svojim nadležnostima izvrši antiprislušni pregled prostorija", kazao je Vehabović.

On je dodao da se provode sve ove mjere kako bi se utvrdilo šta je rađeno, da dobiju konačno sve odgovore u vezi s ovim slučajem te da se stvari izvedu na čistac.