Izvršene provjere
9

CIK: Zoran Tegeltija ispunjava uslove za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH

A. P.
Zoran Tegeltija (Foto: H. M./Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: H. M./Klix.ba)
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila da predloženi kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.
Kako je saopćeno iz CIK-a, ova tema je razmatrana po zahtjevu Predsjedništva BiH, kao organa nadležnog za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a u skladu sa i na osnovu ovlaštenja iz člana 10b. i 10c. Zakona o Vijeću ministara BiH.

Centralna izborna komisija BiH je u postupku provjere utvrdila da predloženi kandidat trenutno obavlja dužnost narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U slučaju da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata, CIK će postupiti u skladu s odredbama člana 1.10. Izbornog zakona BiH, naveli su u saopćenju za javnost.

Prema ranijim saznanjima portala Klix.ba, provjera Tegeltije zatražena je i od SIPA-e i od OSA-e i to iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Ovo je dokaz spremnosti da Tegeltija, inače SNSD-ov kadar, bude imenovan za mandatara za Vijeće ministara BiH. Ipak, neizvjesno je kada i da li će se imenovanje zaista i dogoditi s obzirom na to da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović već više puta poručili da neće glasati za mandata Vijeća ministara ukoliko Milorad Dodik ne pristane na slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u sjedište NATO-a, a Dodik je istakao da "srpska strana tokom njegovog mandata neće glasati za ANP".

Sporazumom od 5. augusta 2019. godine lider SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorili su raspodjelu resora, a prema toj križaljci SNSD će, pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dobiti Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo za ljudska prava.

SDA će dobiti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane, dok će HDZ-u pripasti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija.

Tada je naglašeno i da u slučaju neimenovanja Vijeća ministara u roku od 30 dana od potpisivanja taj sporazum prestaje vrijediti.