Nova kriza
99

Džaferović: Uzrok današnjih problema je unilateralno nastojanje političara iz RS-a

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon otkazivanja sjednica poručio da zakoni i odluke BiH važe jednako i u cjelini za sve stanovnike ove zemlje i da nije moguće uzimati ih parcijalno.
On je izrazio nadu da će se vrlo brzo pronaći rješenje za nastavak procesa o ANP-u i imenovanju mandatara Vijeća ministara BiH.

"Sve te stvari su uređene propisima, zakonima kako funkcionira ova zemlja. Ovo nije nemoguća situacija. Ona je zakonita i u skladu s Ustavom BiH. Pitanje ne trebamo tamo usmjeravati, već u pravcu spremnosti svih nas da poštujemo zakone i odluke ove zemlje. Ako se opredijelimo da poštujemo vladavinu prava, onda nema nikakvih problema. Uzrok današnjih problema je unilateralno nastojanje političara iz RS-a na čelu s Dodikom da se obustavi NATO put BiH, odnosno da se ne dostavi ANP", kazao je on.

Džaferović je istakao da niko nije u stanju da svojom samostalnom akcijom obustavlja takve procese.

"Svi smo dužni da poštujemo napore ove zemlje. Zakon je zakon i svi ga moramo poštovati. Ako neko misli da stvari trebaju ići drugačije, onda to treba testirati kroz institucije BiH. Samostalno, bez odluke institucija, niti je legitimno niti legalno. Uzrok problema je nepoštivanje vladavine prava", izjavio je.

On je dodao da se nastavlja borba za potpuno i bezrezervno poštivanje vladavine prava.

"Ja ne znam šta bi mogao biti drugi put. Taj put ne može biti parcijalna primjena, tako da se neki zakoni poštuju, a neki ne. Svi zakoni koje je donijela BiH se moraju poštovati. Nadam se da ovaj zastoj neće trajati tako dugo, niti uopće dugo. Treba otvoriti prostor za daljnje dogovore."

Član Predsjedništva BiH je kazao da je EU utemeljena na principu vladavine prava i da BiH ne smije odstupiti od toga.

"Nadam se pomoći naših prijatelja iz EU i NATO saveza", dodao je.

Za kraj je pojasnio da kod imenovanja mandatara za Vijeće ministara BiH postoji procedura provjere kandidata, a nakon toga imenovanje. Za to su, prema Džaferovićevim riječima, potrebne dvije sjednice Predsjedništva BiH da bi se ime dostavilo Zastupničkom domu PS BiH na potvrđivanje.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o mogućem napuštanju koalicije na državnom nivou, Džaferović je kazao da svaki dan treba tragati za rješenjima.

"Da li će Dodik napuštati koaliciju to je njegova i stvar njegove koalicije. Imamo dogovorenu parlamentarnu većinu na nivou BiH i tim pitanjem ne bi trebalo dodatno usložnjavati situaciju", zaključio je Džaferović.