Specijalni gost SFF-a
262

Tim Roth će večeras prošetati bosanskim ćilimom na festivalskom trgu

E.S.H.
Tim Roth (Foto: EPA-EFE)
Tim Roth (Foto: EPA-EFE)
Britanski glumac Tim Roth primit će večeras nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti, a prije toga će prošetati bosanskim ćilimom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Kako saznajemo, Tim Roth će u poslijepodnevnim satima sletjeti na Sarajevski aerodrom odakle će se sa ekipom Sarajevo Film Festivala uputiti u stari dio grada.

Prema protokolu, u 19:20 sati će se prošetati bosanskim ćilimom te će svi prisutni moći napraviti i fotografije.

Nagrada Počasno Srce Sarajeva za izniman doprinos filmskoj umjetnosti. će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati u 20:30 u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno prebiva u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.

Počeo je graditi karijeru u pozorištu, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu "Made in Britain" koji je osvojio nagradu Prix Italia.

Odmah nakon toga dobija jednu od glavnih uloga u filmu Mikea Leigha "U međuvremenu". Roth je nastavio nizati uspjehe ostvarivši uloge u više od petnaest filmova i TV drama uključujući ulogu u filmu "Meta" Stephena Frearsa, za koju je osvojio Nagradu Standarda za najboljeg debitanta, kao i uloge u filmovima "Kuhar", "Lopov", "Njegova žena i njen ljubavnik" Petera Greenawaya, "Rosencrantz" i "Guilderstern su mrtvi" Toma Stopparda i "Vincent u Theo" Roberta Altmana u kojem je glumio Vincenta Van Gogha.

Tim je odrastao uz američke filmove poput "Taksiste i ulice zla", te je oduvijek sanjao o odlasku u Sjedinjene Države, zbog čega je bez oklijevanja prihvatio poziv da tamo promoviše film "Vincent i Theo". Nedugo potom trajno se seli u Sjedinjene Američke Države gdje nastavlja igrati u nezavisnim filmovima.

Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina "Psi iz rezervoara" i "Pakleni šund", koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu "Rob Roy" slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u istoriji, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oskar za najboljeg sporednog glumca.

Igrao je i u filmovima "Srce tame", "Mala Odessa", "Četiri sobe", "Svi kažu volim te", "Kaos", "Legenda o pijanstvu", "Iskupljenje", "Funny games", "Nevjerovatni Hulk" i mnogim drugim.

U skorije vrijeme igrao je u filmu "Slomljena" koji je 2012. osvojio nagradu BIFA za najbolji britanski nezavisni film, a Timu je donijeo nominaciju za nagradu za najboljeg glumca. Film "Čovjek kad je najteže" je nominovan za nagradu Independent Spirit za najbolji film, dok je Roth nominovan za istu nagradu u kategoriji najbolji glavni glumac. Igrao je i u filmu "600 milja", koji je predstavljao je Meksiko u konkurenciji za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku 2015. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina "Mrska osmorka"

Debitirao je kao reditelj sa fascinantnim filmom "Ratna zona", zasnovanim na knjizi Alexandera Stuarta, za koji je dobio izvanredne kritike. U filmu je jednu od glavnih uloga odigrao Ray Winstone, a premijerno je prikazan 1999. na Filmskom festivalu Sundance, a potom i na festivalima u Cannesu i Torontu.

Roth je igrao i u seriji "Laži mi"I, koju su Imagine Entertainment i Brian Grazer producirali za Fox. U seriji je igrao vrhunskog naučnika i pionira istraživanja u području detekcije laži. Također je ostvario ulogu u seriji od tri dijela, "Klodnike", inače prvoj seriji kanala Discovery, čij je izvršni producent Ridley Scott, u BBC-jevoj dramskoj seriji od tri dijela "Tajna kuće na broju 10, u kojoj je igrao ozloglašenog serijskog ubojicu Johna Christieja, te u BBC-jevom TV filmu REG, koji je nominovan za Međunarodni Emmy.

Trenutno igra u seriji "Metalna zvijezda" televizijskog kanala Sky Atlantic, koja je trenutno u svojoj trećoj sezoni. Nedavno je ostvario ulogu u igranom filmu "Luce", u kojem je nastupio uz Naomi Watts i Octaviju Spencer.

Uz Clivea Owena odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu "Pjesma od imena" u produkciji Sony Pictures Classics, koji će premijerno biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u septembru ove godine.