Reakcija
6

Organizatori festivala u Čitluku: Promociju Martinine knjige otkazali smo na njen prijedlog

S. H.
Promocija knjige "Huzur" bh. spisateljice Martine Mlinarević naprasno je izbačena iz programa festivala Evergreen Fest u Čitluku, iako se nalazila na svim plakatima, u najavama i službenom programu, saopćila je Mlinarević. Ipak, organizatori sada tvrde da je promocija otkazana na prijedlog same autorice knjige.
"Nakon objave Martininog nastupa zaprimili smo ružne komentare povodom njenog nastupa zbog njenih javnih istupa te smo je kontaktirali i izvjestili o tome. Odluka da događaj otkažemo je bila na Martinin prijedlog koji smo i prihvatili, a sve sa ciljem izbjegavanja bilo kakvog mogućeg incidenta. Mislim da bi Martinin događaj protekao u odličnoj atmosferi kao i dva njena dosadašnja nastupa na Evergreen Festu", navode organizatori.

Poručuju da razlozi njihovog opreza dolaze od prethodnih nemilih događaja.

"Izvođači (Edo Maajka i Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson) odlučili su se na provociranje publike neprimjerenim vicevima o Međugorju koje se nalazi u neposrednoj blizini te je svima nama u srcu. Podržavamo pravo na drugo mišljenje, ali osuđujemo svaki vid izrugivanja na toj osnovi. Cilj ovog projekta bio je da doprinese društveno-kulturnom boljitku našega Brotnja, a ne da se preko njega vode bilo kakve bitke i sakupljaju bodovi. Tužni smo zbog nastale situacije u kojoj je najveći gubitnik ovaj festival kojem je ovim ugrožena daljnja egzistencija. Cijenimo i zahvalni smo svima koji su nam se obratili za objašnjenje bez prethodne osude", zaključuju organizatori u svojoj reakciji.