Bh. biciklistkinja
463

Lejla Tanović: Vozim najbolju sezonu u karijeri, želim biti među top 40 na svijetu

D. B.
Najuspješnija bh. biciklistkinja i državna prvakinja Lejla Tanović ove godine uživa u sportu kojim se bavi, zahvaljujući dobroj formi i rezultatima, a u razgovoru za portal Klix.ba je govorila o svojoj svakodnevnici, treninzima i, kako kaže, najboljoj sezoni u karijeri.

Tanović je dosad u 2019. godini ostvarila mnogo toga te je smatra najboljom u karijeri. Dobre rezultate je ostvarila uprkos teškoj povredi iz prošle sezone.

"Ovo je sigurno moja najbolja sezona do sada i veoma sam sretna što ostvarujem veliki napredak iz godine u godinu i to se ujedno vidi i po rezultatima, ali i po testovima koje radim u sklopu treninga. Prošlu sezonu sam prisilno završila zbog povrede koljena. Na etapnoj utrci u Rumuniji usljed pada je došlo do djelimičnog pucanja tetive patele. Nakon tako teške povrede imala sam određene sumnje u to koliko ću se zaista uspjeti pripremiti za ovu sezonu s obzirom na to da je oporavak trajao duže od tri mjeseca. Ali uz pomoć ljekara i mog trenera, rehabilitaciju smo uradili izuzetno kvalitetno tako da sam uprkos povredi ove sezone zabilježila najbolje rezultate u karijeri", izjavila je Tanović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ona je nedavno odbranila titulu državne i balkanske prvakinje, a bilo je i još nekih odličnih rezultata.

"Osvajanje državnog prvenstva jedanaesti put zaredom je zaista ogroman uspjeh i to mi je jedna od najznačajnijih titula jer nastupam pred domaćom publikom. Sezonu sam počela osvajanjem trećeg mjesta na etapnoj utrci u Španiji, što je već bio veliki pokazatelj da bi ovo mogla biti odlična sezona jer je utrka služila samo kao priprema za naredna takmičenja, ali i kako bismo malo ubrzali proces navikavanja na novi bicikl, jer od ove godine vozim bicikl s duplom suspenzijom. Odmah nakon te utrke završila sam šesta na jednoj od najprestižnijih utrka u Španiji, odnosno na C1 utrci u Chelvi. Nakon toga sam imala niz dobrih rezultata poput drugog mjesta na C1 utrci u Vodicama, pobjede na petodnevnoj etapnoj utrci u Banjoj Luci, a zatim sam u sedmom mjesecu imala četri vezane pobjede na UCI utrkama. Pobijedila sam na C2 utrci u Metkoviću, zatim sam četvrti put zaredom odbranila balkansku titulu, a upisala sam i pobjedu na C2 utrci u Beogradu", rekla je bh. biciklistkinja govoreći o svojim ovogodišnjim uspjesima.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Njeni treninzi su veoma naporni, konstantno vrši korekcije svojih nedostataka, ali Lejla uspijeva pronaći pravi balans.

"Trenutno mnogo treniram kako bih se pripremila za posljednji dio sezone i treninzi traju od 2,5 do 4 sata dnevno. Tokom zime gotovo čitav dan budem na biciklu jer su tada treninzi najduži, dok su ljeti kraći i intenzivniji te samim tim mnogo interesantniji. Iako mogu reći da nisam mijenjala mnogo stvari u svom treningu, Amar veoma često uvodi male korekcije u moj trening, koje imaju za cilj poboljšati moje slabe strane. U ovom periodu sezone imamo veoma specifične treninge kako bih se što bolje pripremila za utrku visokog inteziteta u trajanju od 90 minuta na kojoj moj prosječni puls bude viši od 187 otkucaja. Svakako da je za takav napor potreban dobar balans između teških treninga i adekvatnog odmora da bi tijelo bilo spremno", otkrila je Tanović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Formu nije lako održavati, a temelj svega je dobar plan, kako treninga i odmora tako i ishrane.

"Kada imate velik broj takmičenja, veoma teško je održavati formu iz razloga što nikada ne možete biti skroz sigurni koliko će vas neka utrka potrošiti i samim tim morate neplanirano odmoriti. Jedan dan profesionalnog bicikliste je isplaniran od početka do kraja, ujutro pravim hranu za čitav dan te pripremam opremu i bicikl za trening. Nakon doručka imam kratak period odmora i onda odlazim na trening i taj dio mi oduzme najviše vremena. Nakon što se vratim s treninga, pretežno provedem sat ili dva odmarajući kući, tako da imam malo slobodnog vremena na kraju dana. Moja ishrana je veoma specifična jer postoje mnoge namirnice koje mi ne odgovaraju, tako da ih izbjegavam. Međutim, iako imam veoma balansiranu i zdravu ishranu, tokom dana moram unijeti veliku količinu kalorija da bih mogla izdržati napore. Prije takmičenja i dugih treninga moja osnovna hrana su riža i tjestenina", kazala je Lejla.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Cilj bh. biciklistkinje je da uđe među 40 najboljih na svijetu, a to će pokušati ostvariti u narednim takmičenjima.

"U narednom periodu je u planu da nastupim na UCI utrkama u Rumuniji, Hrvatskoj, Turskoj i Mađarskoj kako bih prikupila što veći broj UCI bodova za odlazak na Olimpijske igre u Tokio. Na proteklom Svjetskom kupu u Italiji sam vidjela da kvalitetom spadam u prvih 40 biciklistkinja svijeta i zasigurno da će naš cilj biti dosegnuti tu poziciju na UCI rankingu", riječi su naše sagovornice.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Uslovi u Sarajevu i okolini su odlični za sport kojim se ona bavi. Podrškom institucija je zadovoljna.

"Prirodni uslovi su zaista odlični, Sarajevo je okruženo planinama koje su blizu i svaka planina ima drugačiji teren, što je za jedan glavni grad zaista neobično. Najviše vremena provodim na Trebeviću, Igmanu i Bjelašnici, a kada vozim cestovni bicikl, najčešće vozim prema Tuzli, jer tamo ima najmanje saobraćaja. U zimskom periodu treniram u Čapljini zbog vremenskih uslova koji su mnogo pogodniji za vožnju, tako da je i u tom smislu BiH idealna za bavljenje brdskim biciklizmom. Mogu biti sretna zbog podrške koju mi dugo pružaju moji sponzori, a svakako tu je i podrška federalnog i kantonalnog ministarstva za kulturu i sport, kao i Olimpijskog komiteta BiH", istakla je Tanović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Sport kojim se bavi nosi i rizik od povreda, kako lakših, tako i onih težih.

"Brdski biciklizam je izuzetno psihički naporan sport. Tokom čitave utrke dajete svoj maksimum na usponima nakon kojih dolaze ekstremni i izazovni spustovi na kojima bi i kada ste odmorni bilo veoma teško da se spustite. Koncentracija opada iz kruga u krug, a uvijek se borite s konkurencijom za podij, tako da je dovoljna samo jedna pogrešna odluka ili trenutak nepažnje da padom završite utrku. U tom slučaju najveću ulogu igraju iskustvo i psihička priprema. Od samog početka moje karijere mnogo vremena smo odvojili na ovaj segment sporta tako da je psihička stabilnost na utrci jedna od mojih jačih strana i veoma se ponosim time. Ipak, tokom karijere je bilo mnogo povreda poput istezanja ligamenata, blažih potresa mozga, povreda zglobova i slično. Međutim, mislim da je to sastavni dio svakog sporta", smatra Lejla.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Slobodnog vremena ima veoma malo, ali ga dobro iskoristi.

"Volim čitati knjige i provoditi vrijeme s prijateljima, pogotovo kad sam u Sarajevu. Navečer slobodno vrijeme iskoristim u igri s Mašom, mojim psom. Volim obilaziti nove gradove i to me opušta, ali često nemam vremena razgledati mjesta koja posjetim kada idem na takmičenja. Moram priznati da me ipak vožnja bicikla najviše opušta, ali ona opuštena vožnja na kojoj mogu birati koju planinu ću posjetiti i koliko dugo ću voziti", završila je Tanović.