Je li procedura zakonita?
9

Favoritu za novog komesara u Sarajevu zamjeraju činovanja, nadležni tvrde da je sve zakonito

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Procedura izbora policijskog komesara u Sarajevu propraćena je brojnim prigovorima, uglavnom članova bivše vlasti. Prema riječima predsjednika Nezavisnog odbora Miroslava Kružika procedura je provedena pošteno i pravedno, bez obzira na to što se želi ukazati na to da u određenim segmentima nije bila zakonita.

Bivša vladajuća struktura u Kantonu Sarajevo načelniku Policijske uprave Hadžići Nusretu Selimoviću, koji je kao kandidat za poziciju komesara nakon obavljenih intervjua protekle sedmice dobio najviši broj bodova, zamjera način na koji je vršeno unapređenje iz čina viši inspektor - 14. augusta 2003. godine, u samostalni inspektor - 27. februara 2004. godine.

Prema Zakonu o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, i to njegovim Članom 84, najkraće vrijeme provedeno u prethodnom činu koje je potrebno da bi određeni policijski službenik ispunio kriterije za unapređenje je tri godine.

Zakon o policijskim službenicima KS iz 2006. godine
Zakon o policijskim službenicima KS iz 2006. godine

Zanemari li se to što je za unapređenje Nusreta Selimovića 2004. godine bio odgovoran policijski komesar kojeg je izabrala upravo bivša politička struktura u Kantonu Sarajevo, dugogodišnji, bivši visokopozicionirani službenik MUP-a KS nam objašnjavaju da izbor policijskog komesara zakonski ne prepoznaje način njegovog unapređenja - već samo da li ima čin glavnog inspektora.

Nusret Selimović je 14. marta 2018. godine dobio čin glavnog inspektora, koji mu je omogućio obavljanje funkcije načelnika PU Hadžići.

Činovanje Nusreta Selimovića
Činovanje Nusreta Selimovića

Kružik za Klix.ba objašnjava da je prvi Zakon o policijskim službenicima KS donesen 2006. godine, a izmijenjen 2008. godine, te da se zakon ne može retroaktivno primjenjivati i tretirati unapređenje koje se desilo 2004. godine.

"Prvo činovanje je izvršeno po tadašnjem Zakonu o unutrašnjim poslovima i podzakonskim propisima donesenim na temelju tog Zakona o unutrašnjim poslovima i smjernicama IPTF-a", objasnio je Kružik za Klix.ba.

Međutim, problem predstavlja i to što je Uredba o činovima i obilježjima činova u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, iz 2002. godine, nalagala slična pravila.

Uredba o činovima i obilježjima činova u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS iz 2002. godine
Uredba o činovima i obilježjima činova u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS iz 2002. godine

Kružik nam je, kada smo mu predočili uredbu iz 2002. godine, kazao da Nezavisni odbor ne vrši činovanja i da je za njih po važećem zakonu bitno da kandidat ima čin glavnog inspektora, što su kandidati ispunjavali.

Pozicija policijskog komesara u Sarajevu je ostala upražnjena nakon smjene Mevludina Halilovića krajem marta ove godine, kada je njegov rad za 2018. godinu dobio nezadovoljavajuću ocjenu. Do imenovanja novog policijskog komesara funkciju obavlja v. d. komesara Milorad Bašić.

Nezavisni odbor za izbor i imenovanje policijskog komesara pri Skupštini Kantona Sarajevo obavio je prošle sedmice intervjue sa četiri prijavljena kandidata, a koji su dostavili dokumentaciju traženu u javnom konkursu.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je jučer za Klix.ba da tačku vezanu za izbor policijskog komesara, koja će tretirati dva kandidata, očekuje na jednoj od sjednica Vlade Kantona Sarajevo koja treba biti održana u augustu.