Dan sjećanja
39

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Programom koji je danas upriličen u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna, obilježena je 26. godišnjica zločina koji su u julu 1993. počinili pripadnici HVO-a, ubivši 45 bošnjačkih civila.

"Ovdje kod ovog spomenika, pored uklesanih imena, svjedočimo da je na ovom prostoru učinjen zločin protiv civila Vrbanje, Crniča i Vrpeći. To su stvari koje ne smijemo zaboraviti", kazala je u obraćanju prisutnima potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Dodala je da manifestacijom "Šehidima dova-živima opomena" porodice stradalih "istrajavaju u tome da istina izađe na vidjelo i da se nikada ne zaboravi Vrbanja, tim više što postoji tendencija da se istina o prošlosti promijeni".

"Juli je jedan od najtužnijih mjeseci, u kojem se svakodnevno obilježavaju zločini nad Bošnjacima širom naše zemlje. BiH je jedina zemlja na prostoru Evrope, ako ne i svijeta, u kojoj 26 godina nakon agresije imamo kolektivne dženaze, ukopavamo svoje najbliže i tragamo po grobnicama da nađemo nestale i ubijene", naglasila je.

Upravo te činjenice, istaknula je, najbolje govore "o razmjerama zločina koji je učinjen Bošnjacima, i namjeri da se jedan narod zbriše s prostora BiH".

"I pored svih tih zločina, nije se javila mržnja kod Bošnjaka, nije se javila želja za osvetom, već želja za pravdom. Ni ovdje u Vrbanji nema želje za mržnjom i osvetom, ali ima želje i potrebe za pravdom s obzirom na to da oni koji su počinili zločin nisu odgovarali za to", kazala je Mahmutbegović.

Poručila je kako je "istrajavanje na pravdi jedna od obaveza svih onih koji su preživjeli zločin u Vrbanji 1993. i svih Bošnjaka, te da se nikada ne smije zaboravati ono što se desilo, radi nas i generacija koje dolaze".

"Ne mrzimo nikoga, ali tražimo da zločinci budu procesuirani i kažnjeni da bi, na bazi istine, gradili mostove prema drugima. Zločinci moraju odgovarati i iskazati kajanje, da bi mi imali budućnost na ovim prostorima", zaključila je Mahmutbegović.

Prigodnim riječima obratio se i premijer Vlade SBK-a Tahir Lendo, uz poziv mladim generacijama da nastave njegovati tradiciju obilježavanja zločina u Vrbanji.

"Istina, težak je put do pravde, ali ja sam siguran da ćemo doći do pravične presude i osude onih koji su činili zlodjela širom BiH, pa i u Vrbanji", naglasio je.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić kazao je kako se iz Vrbanje ponovo šalje poruka mira da narodi u BiH mogu živjeti zajedno, ali i poruka domaćim i međunarodnim institucijama da kazne odgovorne za počinjeni zločin.

"BiH i naša Vrbanja je mjesto gdje mogu živjeti i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi, i svi drugi. I to uvijek govorimo. Međutim, tražimo samo pravdu i istinu, da se zločinci privedu i odgovaraju za ono što su uradili", kazao je prvi čovjek bugojanske općine.

Brojne delegacije položile su cvijeće ispred spomen-obilježja u Vrbanji, gdje je učenjem Fatihe odata počast svim stradalima.

Višednevna manifestacija "Šehidima dova - živima opomena", koju su i ove godine organizirali Udruženje građana "Porodice stradalih Vrbanja 1993" i Medžlis IZ-ce Bugojno, završena je obilaskom šehitluka u tom naselju.