Neriješeno pitanje
447

Hrvatski mediji: Nuklearni otpad odlagat će se na granici s BiH na lokaciji Trgovska gora

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hrvatski ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić i slovenska ministrica infrastrukture Alenka Bratušek u septembru će konačno objaviti odluku hrvatske i slovenske strane o tome gdje će odlagati nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško. Nezvanično, Hrvatska je već odlučila.

U septembru će se znati da li će se otpad zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unazad nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svako pobrinuti za svoju polovicu, kod kuće.

Kako piše hrvatski express.hr Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. Iako za pripremu i gradnju odlagališta ima još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak niti studija utjecaja na okoliš, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

BiH ne želi nuklearni otpad u Trgovskoj gori, a Slovenci zagovaraju ulazak Hrvatske u projekt Vrbina, pa im onda, može se čuti od dobro upućenih izvora, odgovara i bosanski protest.

Hrvatska i Slovenija imaju obavezu svoj dio otpada iz Krškog zbrinuti do 2023. godine. Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad NEK prestaje s radom.

Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekt zovu i Hrvatsku. Hrvatska ih odbija, pa te sve intenzivnije otpad planira dovesti na Trgovsku goru.