Naučnofantastični CD
25

Billain u Sarajevu predstavio album "Nomadʼs revenge": Sci-fi mi daje umjetničku slobodu

E.S.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Adis Kutkut Billain večeras je u sarajevskom kinu Meeting Point promovirao svoj prvi naučnofantastični album pod nazivom "Nomadʼs revenge".

Na ovom albumu Billain nastavlja saradnju sa strip umjetnikom Enisom Ćišićem.

Riječ je, kako kaže muzičar, o prvom sci-fi albumu koji je u potpunosti multimedijalan, u kojem se organski prožimaju muzika, ilustracija i video. Narativ je ispričan prvenstveno kroz elektronsku muziku koja ima i elemente radiodrame, ali vizuelni segment koji je kombinacina stripa, animacije i filma daju podršku.

"Kada je riječ o mojoj muzici, prvenstveno sam prošao techno fazu. Nakon 300 traka prešao sam na hip hop instrumentale, uradio ih preko 1.000. Uslijedila je drum’n’base faza za koji se čini da i sad dominira u mom izrazu, iako je on danas akumulacija svega što sam do sada radio u muzičkom smislu. Sci-fi je to što povezuje, sci-fi je ono što mi daje umjetničku slobodu. Umjesto donošenja muzike u film, mi donosimo film u muziku. Pristup muzike u filmu uvijek je jednostran. Donijeti film u muziku, to sam htio uraditi sa ovim albumom", pojasnio je Billain.

Inače, album "Nomadʼs revenge" je 12. jula doživio svjetsku premijeru na "Renraku global media", prestižnom američkom labelu najmodernije elektronske muzike.

Premijeri su prethodile serije misterioznih plakata u Sarajevu, zatim dva filmska/video teasera te istoimeni kratki naučnofantastični film, koji su stavili ovu najavu na svjetsku mapu i privukli pažnju umjetnika iz raznih sfera.