Traži 5.000 KM za klevetu
16

U predmetu "Rađen protiv Dragičevića" bit će saslušani Feraget, Lepir, Borenović i drugi

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je održano pripremno ročište u predmetu Đorđa Rađena protiv Davida Dragičevića zbog krivičnog djela klevete.
Rađen je tužio Davora, oca ubijenog mladića Davida, tražeći isplatu štete u iznosu od 5.000 KM. Riječ je o osobi koju je Dragičević javno prozivao više puta zbog, kako je govorio, lažne prijave pljačke njegove kuće za koju su policajci i tužilac, na spornoj konferenciji za novinare kada je pronađeno tijelo, okrivili Davida Dragičevića.

Tužba je podnesena 14. juna prošle godine, a prvo ročište bit će održano 17. septembra.

Za svjedoke su pozvani glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir, tužilac Dalibor Vrećo, predsjednik PDP-a i predsjednik Anketnog odbora NSRS Branislav Borenović, advokat Ifet Feraget i Ismet Katana koji je radio poligrafska ispitivanja.

U razgovoru za Klix.ba advokat Feraget, koji inače zastupa porodicu Dragičević, kazao je kako je ovo tragična situacija i da je tužba preuranjena.

"Dok god ne bude okončana istraga u vezi s ubistvom Davida Dragičevića, suludo je podnositi bilo kakve tužbe radi dokazivanja da su neki navodi koji su izneseni u javnosti eventualno nekome mogli nanijeti štetu u vidu klevete. Činjenica da je mene predložio kao svjedoka je pravna glupost jer ja imam pravo da uskratim svjedočenje kao punomoćnik oštećenog i iz razloga jer sam ja sve te okolnosti o kojima će eventualno biti riječ saznao kao advokat i dužan sam to čuvati kao službenu tajnu", rekao je Feraget.

Ponovio je kako ocu ubijenog mladića pripada i pravo da pretjeruje, a da je općepoznato kako je Đorđe Rađen "ušao u priču" koja se odnosi na Davida Dragičevića.

"Zabrinjavajući trend je da se ova sumorna šutnja pokušava osnažiti ovim postupcima koji su u pravnom smislu riječi glupost i ne mogu nadomjestiti vođenje adekvatne istrage", rekao je Feraget.

Zanimljivo je da je među svjedocima tužilac Vrećo koji vodi istragu u predmetu ubistva Davida Dragičevića koja se nije pomakla "s mrtve tačke" nakon godinu i četiri mjeseca.