Osigurana sredstva
100

Započela izgradnja testne avionske piste u Bihaću

D. Be.
Foto: Krajina.ba
Foto: Krajina.ba
Prema pisanju krajiških portala u Bihaću je počela izgradnja testne avionske piste, a ukupna vrijednost radova iznosi blizu 3,5 miliona KM.
Sredstva je osigurala Vlada FBiH putem transfera javnim preduzećima za unapređenje avioprometa.

Metoda izgradnje dijela piste u dužini do 300 metara se primjenjuje radi potrebnih ispitivanja i dokazivanja stabilnosti isprojektovane piste, a koja ostaje i koristi se prilikom dalje izgradnje staze, prenosi Krajina.ba.

Foto: Krajina.ba
Foto: Krajina.ba

Kooperantska firma je započela radove bušenja, miniranja, drobljenja, utovara i prevoza materijala, te će radove vršiti u dvije smjene i za vrijeme vikenda kako bi ispoštovali rok za završetak priprema i početak izgradnje.

"To su sredstva na godišnjem nivou za unapređenje avio-prometa u BiH, kojima ćemo ove godine krenuti s gradnjom uzletno-sletne piste. U 2019. godini ćemo realizirati još nekoliko manjih infrastrukturnih projekata, te nastaviti s otkupom zemljišta koje je potrebno za izgradnju aerodromskog kompleksa", rekao je u maju ove godine direktor JP Aerodrom Bihać Elvedin Sedić.

Tada je na sastanku spomenuta i procjena ukupnih financijskih ulaganja za završetak izgradnje aerodroma u Bihaću, koja iznosi oko 100 milona maraka sa svim infrastrukturnim radnjama i putnim povezivanjima.