Pomorska drama
21

Iranski brod zarobljen na Gibraltaru, Teheran od Londona zahtijeva odgovore

M.A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski marinci danas su pomogli u akciji zaplijene iranskog naftnog tankera u Gibraltaru. U međuvremenu, Iran je pozvao britanskog ambasadora u Teheranu da poduzme konkretne poteze zbog, kako oni nazivaju, nezakonitog oduzimanja broda, piše BBC.

Naime, britanski marinci pomogli su vlastima u Gibraltaru da zaplijene brod zbog navodnog postojanja dokaza da je krenuo prema Siriji kršeći sankcije Evropske unije.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Španije izjavio je da je zapljena broda Grace 1 izvršena na zahtjev SAD-a. S druge strane, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova nazvao je ovu akciju "nekom vrstom piratstva".

Gibraltarska luka i policijske agencije su u četvrtak ujutro uz pomoć marinaca zadržale tanker i njegov teret. BBC-ju je rečeno da je tim od oko 30 marinaca prevezen iz Velike Britanije u Gibraltar kako bi pomogao u akciji.

Prvi marinci koji su se ukrcali na brod sa zastavom Velike Britanije u Panami spustili su se konopcem iz helikoptera, dok su se drugi približavali gliserima. Izvor blizak tamošnjem ministarstvu odbrane opisao je ovaj događaj kao "relativno benignu operaciju".

Međutim, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi kasnije je izjavio da je ambasador Velike Britanije u Teheranu, Robert Macaire, pozvan da interveniše zbog navodne ilegalne zapljene tankera.

U kratkom intervjuu za kanal 2 iranske televizije, Mousavi je rekao da je zapljena zapravo "oblik piraterije" i da nije imala nikakvu pravnu i međunarodnu osnovu. Pozvao je da se tanker odmah pusti kako bi nastavio put. On je dodao da je tim potezom ukazano da Velika Britanija slijedi neprijateljsku politiku SAD-a, što je neprihvatljivo za iranski narod i vladu.

Španski vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Josep Borrell izjavio je da Španija proučava okolnosti akcije, ali je kazao da je ona slijedila zahtjev SAD-a za akciju marinaca Velike Britanije.