Čekaju odgovore
33

Oker boja rijeke Ukrine zabrinula građane Dervente

A. P.
Rijeka Ukrina kod Dervente poprimila je ovih dana neobičnu oker boju, a građani su u strahu od ekološke katastrofe na društvenim mrežama dijelili fotografije koje to ilustruju. Poručuju da ne vjeruju da je riječ samo o mulju iz rudnika EFT Stanari, već da je posrijedi veći problem.

Odbornica Sanja Dimitrić na aktuelnom času Skupštine Opštine Derventa prošle sedmice tražila je odgovor na pitanje da li se obavlja mikrobiološka analiza vode Ukrine na kupalištima, kakvog je kvaliteta i da li se kao takva može koristiti za kupanje.

Ona je kazala da je riječ o javnim kupalištima i da građani trebaju znati jesu li oni i njihova djeca sigurni.

"Dobila sam odgovor da takva kontrola postoji samo na bazenima te da je praktično nemoguće vršiti kontrolu riječnih voda. Objasnila sam da bi trebalo da se detaljnije informišu na koji način druge opštine i gradovi vrše analizu riječnih voda radi sigurnosti građana, uzimajući za primjer Banju Luku te sam zatražila i detaljniji pismeni odgovor na ovo pitanje. Najnovija dešavanja na kupalištu Prljača u Donjim Ceranima pokazuje da se ipak treba prihvatiti posla prije nego što dođe do ekološke katastrofe", navela je Dimitrić na svom Facebook profilu i obavijestila Odjeljenje za inspekcijske poslove i Komunalnu policiju tražeći hitno reagovanje.

Nakon toga su, kako ističe, angažovane inspekcijske službe, kako vodne, tako i ekološke, ali i drugi organi koji se bave ovim problemom, kao što je JP Vode Srpske, a svi oni su upućeni na spornu lokaciju i ka Stanarima.

Još uvijek se očekuje očitovanje nadležnih o ovom slučaju.