Trka sezone
24

Pogledajte kako je Verstappen izgurao Leclerca sa staze i stigao do kontrovezne pobjede

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Holandski vozač Max Verstappen slavio je u fantastičnoj trci za VN Austrije nakon što je u finišu meča pretekao Charlesa Leclerca iz Ferrarija.

Ovaj dvojac priredio je jednu od najuzbudljivijih utrka ove sezone, a na kraju je pobjeda ipak pripala Verstappenu koji je u finišu meča, nakon jednog kontroverznog duela, pretekao Ferrarijevog vozača i stigao do prve pozicije.

Tri kruga prije kraja Vertappen je presjekao putanju Leclerca, izgurao ga je sa staze i suvereno je do kraja sačuvao prvu poziciju, a zbog ovog duela postoji šansa da FIA naknadno dodijeli kaznu Holanđaninu.

Ovaj dvojac je, zanimljivo, imao gotovo identičnu sitauciju iz dječačkih dana, ali tada su uloge bile drugačije i pobjedu je na kraju odnio Leclerc.

"Nije fer. Vodio sam, on me želio prestići, gurao me, ja sam gurnuo njega, a onda me izgurao sa staze. To nije fer", rekao je ljutito tada mladi Verstappen, dok je Leclerc odgovorio: "Ma ništa nije bilo, incident tokom utrke", kazao je vozač koji je trenutno član Ferrarija.

Što se tiče same situacije, Verstappen je rekao da je bolje ostati kući ako ovakve stvari nisu dozvoljene.

"Ako ovakve stvari nisu dozvoljene, onda je bolje ostati kod kuće. Koja je onda svrha Formule 1?", zapitao se vozač Red Bulla.

S druge strane, Leclert je rekao da ovo nije bio sportski potez.

"Ostavio sam dovoljno prostora, ali smo ipak imali kontakt. Šteta. Za mene je to jasna situacija, ponavljam, bilo je dovoljno prostora i to nije bio sportski potez. Sada samo želim ići kući i čekati presudu", kazao je Leclerc.