Sve privremeno
28

VM usvaja odluku o privremenom finansiranju, za državne službenike do septembra "nema zime"

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vijeće ministara danas bi trebalo usvojiti odluku o privremenom finansiranju državnih institucija i tako riješiti nedoumice da li će institucije, a time i radnici u državnim institucijama imati sredstva za funkcioniranje, ali i plaće.

S obzirom na to da nema nikakvih naznaka formiranja državne vlasti, budžet nikada nije ni usvojen i na državnom nivou sve funkcionira na privremenoj osnovi. Prethodna odluka o privremenom finansiranju uskoro istječe pa se u posljednje vrijeme postavljalo pitanje šta slijedi.

Ulje na vatru dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji se prije dva dana žalio na neusvajanje budžeta, kazavši da ni on u ponedjeljak neće dobiti plaću.

Ipak, iz Vijeća ministara poručuju da "nema zime". Naime, postoji nekoliko mehanizama koji omogućavaju da državne institucije nesmetano rade i da se finansiraju.

Tako će danas na sjednici Vijeće ministara vjerovatno usvojiti odluku o produženju privremenog finansiranja za period do septembra.

U konačnici, ako zakaže Vijeće ministara, budžet se može usvojiti na prijedlog Predsjedništva, što potvrđuje Parlamentarna skupština BiH.

Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju ovakvih finansijskih blokada države.

Naime, Član 8. Ustava pod poglavljem "finansije" kaže:

"Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ukoliko se takav budžet ne usvoji pravovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi".