Najbolja u regionu
310

Upoznajte Tuzlanku Melisu Činić koja plesom osvaja gradove i države

L.K.
Melisa Činić je iz Tuzle i ima 23 godine, a svoje prve plesne korake napravila je netom nakon što je prohodala. Tada je plesala iz ljubavi, danas iz želje da tu istu ljubav podijeli sa što više ljudi.

Na tom putu je osvojila mnoga takmičenja, a nedavno je osvojila titulu pobjednice u regionalnom takmičenju.

Na sceni ćete je prepoznati po kovrdžavoj tamnoj kosi i tagu SHZA. Završila je frizersku školu, ali je pažnju i ljubav usmjerila prema plesu. Kad ne pleše, onda fotografiše ljude i prirodu te kaže kako voli umjetnost.

"Kao mala sam voljela plesati, a moji me baš i nisu shvatali ozbiljno. Tek kada sam napunila deset godina učlanila sam se da treniram ritmičku gimnastiku u školi na plesnoj sekciji. Jedva sam čekala te treninge i školske priredbe da nastupam", prisjeća se Melisa dodavši kako su njeni prijatelji i porodica smatrali da je ples nešto što će je proći kada upiše srednju školu. Kasnije se, međutim, pokazalo kako je ples nešto što ne prolazi

Melisa se uskoro učlanila u Hip Hop Camp, a zatim počela plesati s ekipom Dirty Angels u Tuzli. Kroz godine zalaganja i rada na sebi te upoznavanje i povezivanje s drugim ljudima koji dijele ljubav prema plesu, Melisa odrasta u djevojku koja svojim specifičnim vještinama u plesu osvaja svaku scenu, publiku i takmičenje na kojem se pojavi.

"Ples predstavlja veliku kariku u mom životu. Mnogi to smatraju glupošću, ali ja ne. Ples mi je pomogao u periodu života kada sam morala odlučiti kako ću odrasti i kako se ponašati. Gubitak roditelja u momentu odrastanja itekako može promijeniti dijete i ako ono nema neku zanimaciju, onda to može pogoršati cjelokupni proces odrastanja i sve može krenuti u lošem smjeru", priča Melisa.

Ples je za nju predstavljao skrovišt, bijeg od loših stvari, oazu mira u kojoj upoznaje ljude koji žive za ples, baš kao i ona. Uspjeh skromno dijeli sa svim kolegama iz BiH s kojima se redovno sreće na takmičenjima i bez kojih cijela priča ne bi bila onoliko posebna koliko zapravo jeste.

"Kada vidim kako svi mi s Balkana lijepo funkcionišemo skupa, onda za negativne teme u razgovoru nema mjesta. Voljela bih da i političari vide naš Hip Hop Community, da vide kako se slažemo i poštujemo jedni druge. Tada bi se država mnogo bolje razvijala", ističe Činić.

U budućnosti bi voljela raditi s djecom, jer bi željela prenositi znanje na nove generacije koje će to nastaviti širiti. Što se takmičenja tiče, nestrpljivo očekuje Paris - Red Bull Dance Your Style koji će se održati 12. oktobra. Do sada je osvojila Project 035 u Tuzli, Street Dance Challenge u Sarajevu, Tribute to Floor Killah u Zagrebu i mnoge druge.

"Nikada nisam sanjala ovakav uspjeh, uglavnom zato što ovo radim jer volim, bez obzira na to hoće li biti uspjeha ili ne. Ples će uvijek biti dio mene, a smatram da nikad ne treba odustati od nečega što istinski voliš. Moj prvi cilj na svakom nastupu jeste prenijeti ljubav na publiku i sudije, a onda dolazi sve ostalo", zaključila je Melisa koja u budućnosti želi putovati i učiti ljude o ljepoti i važnosti plesa.