Usvojen dnevni red
19

Osiguran kvorum za održavanje sjednice Parlamenta BiH, SNSD-ovci ponovo nisu došli

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Zastupnici SNSD-a, uprkos tome što već mjesecima uredno primaju enormno visoke plaće i ostale naknade iz džepova građana Bosne i Hercegovini, nisu se pojavili ni na današnjem nastavku sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da raspravlja o aktuelnom stanju u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine i migrantskoj krizi koja već izvjesno vrijeme pogađa našu zemlju.

Hitna sjednica je sazvana na zahtjev zastupnika iz osam političkih stranaka i to Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

S obzirom na to da su na sjednicu došli preostali zastupnici s mjestom prebivališta u bh. entitetu RS, odnosno zastupnici SDS-a, PDP-a i Adil Osmanović iz SDA, predsjedavajuća Borjana Krišto utvrdila je da postoji kvorum za održavanje sjednice.

Za usvajanje dnevnog reda glasala su 24 zastupnika, a dva zastupnika su bila protiv.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić tražio je da mu se objasni zbog čega su se uopće parlamentarci izjašnjavali o dnevnom redu, jer je riječ o dnevnom redu koji se ne mijenja.

Krišto mu je kazala da su određeni parlamentarci tražili da se jedna tačka povuče s dnevnog reda i da je zbog toga tražila od zastupnika da se izjasne o dnevnom redu.

Uprkos tome što je jedna od tačaka dnevnog reda stanje u pravosuđu, odnosno Izvještaj VSTV-a BiH, današnjoj sjednici ne prisustvuje predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija niti bilo koji drugi predstavnik VSTV-a BiH.