Konaković objasnio
88

Više novca u budžetu KS za mlade, vozni park GRAS-a, gradnju cesta i nova igrališta

A.D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jučer su usvojili rebalans Budžeta KS za 2019. godinu težak milijardu i 55 miliona KM, koji je povećan za 114 miliona KM.

Nakon što je ministar finansija Amel Kovačević izjavio da se radi o sredstvima koja će se usmjeriti u projekte od strateškog značaja, kao i mjere Vlade za poboljšanje kvaliteta života građana, predsjedavajući Skupštine KS i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković danas je objasnio šta konkretno znači rebalans budžeta KS.

"Nema poskupljenja plina, novac je osiguran. Izdvojen je novac za pokrivanje troškova GRAS-a, kupon vrijedi kod oba prijevoznika. Izdvojen je novac za izgradnju i obnovu nekoliko vrtića, kao i za subvencije privatnim vrtićima. Planiran je novac za podršku radu s djecom s poteškoćama u razvoju, očekujemo aktivniji odnos kod implementacije", istaknuo je Konaković.

Dodaje da je više novca nego ikad izdvojeno za saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet je Prva transverzala. Nadalje, novac se izdvaja za obnovu voznog parka u GRAS-u, obnovu trolejbuske mreže za Vogošću.

Također, sredstva se izdvajaju za nabavku opreme za zdravstvene ustanove, za zapošljavanje mladih te za stambeno zbrinjavanje mladih i nabavku opreme za komunalna preduzeća.

"Milion KM više za sport. Izdvojen je novac za nova igrališta za najmlađe u nekoliko općina. Kapitalne investicije iznose 226 miliona KM, nikad više nije planirano u historiji Kantona Sarajevo. Novac za nabavku opreme u MUP-u, očekujemo pokrivanje svih ulaza i izlaza iz grada kamerama. Nova zgrada za Upravu policije. Povećana su izdvajanja za borce. Uskoro krećemo s registrom. Sutra je prvi radni sastanak kojim počinje zapošljavanje svih članova porodica šehida i poginulih boraca", navodi Konaković.

Kaže da je više novca nego ikad izdvojeno za podršku malim i srednjim preduzećima, tu su sada i kreativna industrija, obrti i stari zanati.

"Javni pozivi su transparentni, komisija za dodjelu sredstava bit će sastavljena od vanjskih članova iz struke. Nema više stranačkih i rođačkih poticaja. Utopljava se u ovoj godini mnogo više javnih objekata. Napokon počinje i ozbiljna rekonstrukcija vodovodne mreže. Borba s nelegalnim potrošačima je počela. Ekipe JKP RAD obilaze teren i uvode red u segment plaćanja odvoza smeća, a lažne fakture se mijenjaju", naveo je Konaković.