Upućen zahtjev
68

Osam političkih stranaka traži od Borjane Krišto da zakaže hitnu sjednicu Parlamenta BiH

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Zastupnici osam političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražili su od predsjedavajuće Borjane Krišto da zakaže hitnu sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti zbog aktuelne situacije u bh. pravosuđu i masovnog priliva migranata u našu zemlju.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice uputili su zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, a koji je jedan od potpisnika zahtjeva, naveo je kako zastupnici smatraju da se hitno treba obaviti rasprava o temi aktuelne situacije u pravosudnim institucijama i migrantske krize.

On je naveo i da bi predsjedavajuća Borjana Krišto trebala zakazati sjednicu u roku od tri dana u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko dođe do realizacije ove sjednice, to će biti prvi put da državni parlamentarci održavaju sjednicu u ovom mandatu. Naime, od dana konstituisanja ovaj organ nije održao nijednu sjednicu.

U zahtjevu za održavanje vanredne sjednice između ostalog je navedeno da je stanje u bh. pravosuđu u posljednje vrijeme poprimilo i pažnju međunarodne zajednice te da postoji potpuno odsustvo povjerenja građana u pravosudni sistem BiH.

"Nikakva blokada rada Parlamentarne skupštine BiH, bez obzira na razlog, ne smije biti prepreka da se u ovom trenutku sazove hitna sjednica na kojoj će biti jasno da ni među političarima, jednako kao ni među nosiocima pravosudnih funkcija, nisu svi isti. Najviše zakonodavno tijelo ima pravo, ali i obavezu da raspravlja o ovom, za društvo u cjelini, važnom pitanju te donese odgovarajuće zaključke", piše u zahtjevu.

Zastupnici osam političkih stranaka podsjetili su i na nedavnu aferu "Potkivanje" u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija navodeći kako je to samo jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice.

Što se tiče migrantske krize, zastupnici su naveli da se naša zemlja i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata, što je posebno vidljivo u prvim mjesecima ove godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

"Sve češći obračuni migranata i drugi obilici narušavanja sigurnosne situacije traže hitnu reakciju institucija, a Parlamentarna skupština BiH ima obavezu da u skladu sa svojim ovlastima raspravlja o ovom pitanju i da svoj doprinos konkretnom djelovanju državnih institucija", navedeno je u zahtjevu.

Zahtjev za sazivanje sjednice uputili su zastupnici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.