U odbrani zemlje
413

Sjećanje na veliku pobjedu i bitku na brdu Žuč iznad Sarajeva: Heroji se ne smiju zaboraviti

Piše: S. H.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Sarajevo se danas sjeća i obilježava godišnjicu legendarne bitke na brdu Žuč iznad Sarajeva. Ključna bitka desila se 8. juna 1992. godine, kada je oslobođen plato brda Žuč.

Bitka i pobjeda na Žuču značila je mnogo za Armiju RBiH iz nekoliko razloga, a prije svega kao primjer da Armija može pobjeđivati unatoč strašnoj agresiji i oslobađati zauzete teritorije. Važnost te bitke najbolje se osjetila na kraju rata.

Pored načelnika sarajevskih općina Novi Grad Semira Efendića i Novo Sarajevo Nedžada Koldže, Žuč je danas posjetio i predsjednik SDA te predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

"Bitke koje su prethodile ovoj na Žuči, poput Pofalićke, to su sve poruke za one koji nas vole i one koji nas ne vole, da se vidi od kojeg su materijala Bosasni i Hercegovci napravljeni. Ovo je jedna od uporišnih tačaka BiH, da je ona pala, teško bi i Sarajevo opstalo. A da Sarajevo nije opstalo, ne bi opstala ni BiH", kazao je Izetbegović.

Načelnik Efendić također se obratio medijima citiravši legendarnog komandanta Safeta Zajku koji je govorio da se na brdu Žuč brani Sarajevo.

Na ovaj dan 1992. godine u akciji jedinica Teritorijalne odbrane BiH iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, oslobođeno je brdo Orlić, te plato na Žuči. Nevjerovatan je uspjeh branilaca Armije Republike BiH na samom početku rata u BiH protiv mnogo naoružanijeg, spremnijeg i organizovanijeg neprijatelja.