Veliki park
8k

Postavljene fotografije 3.176 žrtava Prijedora u Sarajevu: Svako ime krije tragičnu priču

Klix.ba
Povodom obilježavanja Dana bijelih traka i sjećanja na žrtve stravičnih ratnih zločina u Prijedoru, danas su u Velikom parku u Sarajevu postavljene fotografije 3.176 žrtava.

Instalacija u parku djelo je grupe AntiDayton iz koje poručuju kako na ovaj način žele pokazati prolaznicima koliko je u Prijedoru ubijeno muškaraca, žena i djece, kako starih tako i mladih. Kako kažu, iza imena svake žrtve krije se njihova vlastita tragična priča.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Ovim putem želimo prikazati koliko je to 3.176 žrtava i da to nisu samo četiri broja, već da su to hiljade ljudi, žena i djece", ističu iz AntiDayton grupe.

Prema dostupnim podacima, među žrtvama rata u Prijedoru bilo je 258 žena te 102 djece. Najviše je bilo Bošnjaka, a potom Hrvata, Roma, Albanaca i Srba.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Nihad Aličković, predsjednik AntiDayton pokreta i organizator današnjeg događaja, izjavio je da ovaj pokret na poseban način odaje poštovanje, prije svega svim žrtvama Prijedora.

"Tim povodom danas smo objavili profile žrtava, njihove podatke. Svi smo očekivali da će presuda Radovanu Karadžiću ipak biti i za Prijedor, međutim, nije", rekao je Aličković navodeći da ovo govori o količini počinjenih zločina u Prijedoru za koje nema pravne satisfakcije u Hagu.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Ispod svake fotografije u sarajevskom parku ispisana su imena, prezimena i kratke biografije stradalih žrtava. Za one žrtve za koje nisu bile dostupne fotografije, objavljeni su samo podaci o identitetu.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Podsjećamo, da današnji dan vlasti bosanskih Srba su prije 27 godina naredile nesrpskom stanovništvu da nosi bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe.