Na nekoliko lokacija
28

Adnan Zimić: Nema razloga za paniku, zmije viđene u Sarajevu nisu otrovne

Klix.ba
Zmije koje su građani Sarajeva vidjeli na ulicama u naselju Čengić-Vila nisu otrovne i nema razloga za pretjeranu paniku. Kako nam je rekao Adnan Zimić, potpredsjednik je Udruženja ATRA koje se bavi očuvanjem i zaštitom ugroženih vrsta gmizavaca i vodozemaca, riječ je o smuku i smukulji.

"Sada je vrijeme kada su životinje izašle iz hibernacije, te je sezona parenja pa su više aktivne. Aktivnost će opasti do početka ljeta. Također povećana vlaga i temperatura odgovara zmijama. Urbani ekosistemi ne pogoduju zmijama, ali nekada zalutaju u potrazi za staništem ili hranom. Radi se teritorijalnim životinjama koje uvijek pokušavaju da nasele nova područja. Tačnije, radi se migrantima", kazao nam je Zimić.

Ističe kako je zbog ovakvih i sličnih slučajeva neophodno organizovati i formirati tim stručnjaka-herpetologa koji bi po pozivu dolazio i uzimao zmije iz urbanih sredina i vraćao ih nazad odakle su došle, odnosno u prirodu.

"To je dugoročno rješenje. Ukoliko se neko susretne sa zmijom, potrebno ju je samo pustiti da pobjegne od vas jer se izuzetno boje ljudi", rekao je Zimić.

Ukoliko ipak dođe do ugriza, stručnjaci savjetuju da uklonite odjeću s mjesta ugriza zbog otoka tkiva, te da ranu ne isisavate, nego da omogućite slobodno oticanje krvi i pacijenta što prije dovesti do prve zdravstvene ustanove.

Nažalost, pojava zmija je postala uobičajena stvar s obzirom da se ne radi na njihovom sistematskom uklanjanju iz gradskih područja.