Sklopljen ugovor
85

Lakše će se disati: Rafinerija u Bosanskom Brodu se priključuje na hrvatski plinovod

Klix.ba
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U Slavonskom Brodu danas je potpisan sporazum koji bi trebao utabati put ka znatno smanjenju štetnih emisionih gasova iz rafinerije u Bosanskom Brodu, prenosi Tportal.hr.

Sporazum je potpisan između Rafinerije nafte Brod, Crodux plina i ruskog Zarubežnjefta, vlasnika bh. rafinerije te Plinacroa, a tiče se opskrbe plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Potpisivanju ugovora, održanom u zgradi Županije brodsko-posavske u Slavonskom Brodu,prisustvovala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kako navode hrvatski mediji, u sklopu ugovora potpisani su dokumenti vezani uz projekt "Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod" i to Sporazum o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda, između Rafinerije nafte Brod, Zarubežnjefta i Crodux plina d.o.o., glavni ugovor o opskrbi prirodni plinom između Rafinerije nafte Brod i Crodux plina d.o.o. te Predugovor o priključenju na transportni sistem između Plinacro d.o.o. i Crodux plina d.o.o.

Direktor Crodux energetike Branko Radošević kazao je da će Crodux uložiti 24,5 miliona kuna (oko 6,4 miliona KM) u izgradnju izravnog plinovoda i to kao investitor njegove gradnje.

Opskrba prirodnim plinom Rafinerija nafte Bosanski Brod desit će se direktnim priključenjem na plinski transportni sistem Hrvatske.

Bh. rafinerija će kroz vrijeme trajanja ugovora platiti Crodux plinu troškove kapitalnih ulaganja u direktno plinovod kojim će se rafinerija spojiti na plinski sistem Republike Hrvatske.

"Što se tiče rokova, prema sadašnjem planu predviđeno je da negdje u ovo vrijeme na godinu puštanje plinovoda u rad", kazao je Radošević.

Generalni direktor Zarubežnjefta Sergey I. Kudryashov priznao je kako prije dvije godine nije vjerovao da će doći do realizacije ovoga projekta.

"Ali pokazali smo da možemo raditi skupa, raditi brzo, iznalaziti kompromise", poručio je Kudryashov rekavši kako će realizacija projekta omogući pospješivanje postojeće ekološke situacije u području oko rafinerije Brod.

Rafinerija u Bosanskom Brodu nalazi se u remontu i nije u funkciji, a nastavak proizvodnje planiran je u 2020. godini, nakon priključenja na plin.