Preplaćeni za nerad
158

Čak 41 državni parlamentarac do sada nije imao nijednu aktivnost, a plaću su redovno uzimali

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Čak 41 državni parlamentarac od ukupno 57 nije imao nijednu aktivnost u Parlamentarnoj skupštini BiH od dana preuzimanja mandata. U tom periodu zastupnici i delegati primali su, a i dalje primaju enormno visoke plaće i naknade iz džepova građana BiH.
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut (SBB) tražio je od državnog organa zakonodavne vlasti da mu dostavi podatke o aktivnostima izabranih zastupnika i delegata u PSBiH.

On je precizirao da od Zastupničkog doma PSBiH traži podatke od dana konstituisanja, odnosno od 6. decembra 2018. godine do 6. maja 2019. godine, a od Doma naroda PSBiH također od dana konstituisanja, odnosno od 20. februara 2019. godine do 6. maja 2019. godine.

Prema informacijama koje je Arnautu dostavila Parlamentarna skupština BiH, samo 14 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH imalo je neku aktivnost u proteklom periodu. Najaktivniji su bili Damir Arnaut, Saša Magazinović i Edita Đapo.

Još gore stanje kada je riječ o aktivnosti parlamentaraca je u Domu naroda PSBiH. Naime, od 15 delegata samo Denis Bećirović i Zlatko Miletić imali su po jednu aktivnost.

Kako smo ranije pisali, za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je čak 750.763 KM, uprkos tome što ni do danas nisu održali nijednu sjednicu.

Sve od dana konstituisanja ovog organa zakonodavne vlasti državni zastupnici uredno su za svoj nerad primali plaće, paušale i naknade, čak i u visini šest prosječnih plaća isplaćenih u BiH.