Pred Kongres
8

SDP uvodi funkciju zamjenika predsjednika i dijelom ukida princip "jedan član - jedan glas"

Piše: A. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Glavni odbor SDP-a zasjedat će u subotu, 18. maja, kada bi se trebalo razgovarati i o pripremama za sedmi Kongres stranke koji je zakazan za 8. juni.

Na sjednici je planirano i razmatranje izmjena Statuta SDP-a, koji predviđa brojne izmjene, a jedna od krucijalnih je uvođenje funkcije zamjenika predsjednika SDP-a.

Tačnije, u nacrtu izmjena statuta, koji je u posjedu portala Klix.ba, u članu 56. se dodaje i ova funkcija, a koja je prema svemu sudeći namijenjena Denisu Bećiroviću. Tako prema izmjenama statuta "u slučaju odsutnosti ili spriječenosti predsjednika SDP-a, sjednicu saziva zamjenik predsjednika".

Također, jedna od krucijalnih izmjena statuta je i ta kojom se ukida princip "jedan član - jedan glas" za niže nivoe.

Konkretno predviđa se da se samo predsjednik SDP bira po principu "jedan član-jedan glas“, a predsjednici teritorijalnih organizacija na izbornim konferencijama teritorijalnih organizacija.

Time se umnogome staje ukraj demokratskoj praksi koja je u proteklim godinama odlikovala SDP, a po kojem metodu su izabrani i Nermin Nikšić za predsjednika SDP-a, kao i Denis Bećirović za kandidata SDP-a za Predsjedništvo BiH.

Također, u statut se žele ugraditi i odredbe prema kojima se iz članstva SDP-a može brisati svaki član stranke, zbog aktivnog učešća u negativnoj kampanji drugih političkih stranaka ili drugih krugova koji vode negativnu kampanju protiv SDP-a i članova SDP-a, imenovanja na funkcije putem drugih političkih stranaka bez znanja i saglasnosti nadležnih organa SDP-a, te javno izrečenih uvreda koje narušavaju ugled SDP-a.