Veliki događaj
4.6k

Sarajevski Romeo i Julija na platnu maestralnog Safeta Zeca krase izložbu u Veneciji

Klix.ba
Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo
Izložba velikog umjetničkog ciklusa “Zagrljaji” maestra Safeta Zeca otvorena je danas u Veneciji, na samom početku Venecijanskog bijenala, u prostorijama crkve "Santa Maria della Pieta".

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom prisustvovala je ovom značajnom kulturnom događaju na kojem je na svjetskoj umjetničkoj sceni prvi put prikazano i djelo inspirirano i posvećeno tragičnoj smrti Admire Ismić i Boška Brkića, sarajevskih Romea i Julije.

Prema riječima maestra Zeca, ovo je završetak opusa „Zagrljaji“ koje je počeo raditi još devedesetih godina.

"Ja ga posvećujem Admiri i Bošku, to je likovni fenomen zbog ruku koje u zagrljaju šalju jasnu poruku. Sada sam taj opus kompletirao zagrljajem Boška i Admire, ali ta zagrljena tijela koja leže u Sarajevo pod opsadom mogu biti bilo čija. Mi još uvijek imamo problem sa istinom koju moramo objašnjavati o njoj govoriti kroz različite forme i kroz umjetnost. Gotovo 30 godina poslije svijet ne razumije to bezumlje ko je Boško, ko Admira i zašto su oni miješani. U umjetničkom smislu ovo je vrlo značajno za Sarajevo i za BiH, jer dešava se i na početku Venecijanskog bijenala", rekao je tim povodom maestro Zec.

On je posebno izrazio zadovoljstvo što se Grad Sarajevo ponovo povezuje sa svjetski poznatim umjetnicima. Kako je istakao, radostan je zbog priprema za otvaranje muzeja posvećenog njegovim djelima u Sarajevu. O tome je proteklih dana potpisan i memorandum između Grada Sarajeva i Općine Centar.

"Prirodno je da se ta djela koja pripadaju Sarajevu i Bosni nalaze tamo, a ne ovdje u magacinu. Gradonačelnik Skaka je pokazao jedan senzibilitet prema tim vrijednostima. Iskreno, volio bih da ima veće mogućnosti da nastavi realizirati ideje i projekte. Nije tu samo riječ o meni, ovo je značajna poruka umjetničkom svijetu", poručio je Zec.

Grad Sarajevo u saradnji sa maestrom Zecom planira organizirati dolazak ove izložbe u glavni grad Bosne i Hercegovine, o čemu će javnosti biti blagovremeno informirana.