Snažno upozorenje
215

Plutajući otpad u Drini mogao bi izazvati ekološku katastrofu

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Višegradu je danas održan trilateralni sastanak na ministarskom nivou za rješavanje problema plutajućeg otpada na rijekama Limu, Drini i Tari, koji ugrožava rad hidroelektrana Višegrad i Bajina Bašta.

Domaćin sastanka bila je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić. Sastanku su prisustvovali i ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan i ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović, te načelnici općina Rudo, Višegrad, Bajina Bašta, Priboj, Prijepolje, Berane, Andrijevica, Bijelo Polje, kao i direktori hidroelektrana Višegrad, Bajina Bašta i Limske hidroelektrane.

Problem plutajućeg otpada na rijekama mogao bi prerasti u veliku ekološku katastrofu, ukoliko to već nije slučaj ako je suditi po hiljadama kubika otpada koji zadržava lančanik na rijeci Drini kod Višegrada.

"Samo u ovoj godini HE Višegrad izvukla je više od 8 hiljada i 500 kubika plutajućeg otpada", istakla je danas Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Upravo su za rješenje problema zainteresirane i susjedne zemlje Srbija i Crna Gora, a danas su dogovoreni i konkretni koraci kako bi se smanjilo zagađenje rijeka. Naime, velike količine otpada koji rijekom Tarom dospjeva u Drinu, potiču iz nacionalnog parka.

"Odlučili smo da formiramo komisije koje će ispitati taj dio obale i procijeniti zašto taj drvni sortimen dolazi do rijeke. Dogovorili smo da ljudi iz nacionalnih parkova evidentiraju stabla koja mogu da završe u Tari. U nacionalnim parkovima se ne vrši ni sanitarna sječa, ali moramo naći način da spriječimo da otpad završi ovdje", izjavio je Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Kako je istaknuto riječ je o eroziji tla i bolesti drveća koje na taj način završava u rijekama. I Srbija ima interesa da se taj problem riješi jer Drinom i Limom, veliki dio plutajućeg otpada završava u toj zemlji. Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine Srbije naglasio je ovom prilikom da je uzvodno potrebno evidentirati i očistiti sve divlje i druge deponije.

"Moramo spriječiti odlaganje smeća u naše rijeke. To je čišćenje deponija koje zahtjeva mnogo novca i postavljanje kamera na mjestima gdje se stvaraju deponije. Za to se treba kažnjavati", smatra Trivan.

Općine Bijelo Polje i Priboj već su osigurale bespovratna sredstva za uklanjanje 80 tona otpada koji se nalazi na obalama Lima. U toku je i realizacija projekta između Bijelog Polja i BPK Goražde gdje bi se trebala odobriti sredstva za postavljanje lančanica koje bi spriječile dotok otpada u Drinu. Osim toga dogovoreno je da se u roku od sedam dana s ministarstvom iz Crne Gore oformi tim koji će obići rijeku Taru i snimiti kompletno stanje.

Zaključeno je da se neophodna sredstva u svrhu zaštite rijeka pokušaju osigurati iz budžeta Srbije, Crne Gore i BIH.