Razbojništva i droga
155

Edis Bunar koji je uhapšen u akciji "Prizma" poznat po brojnim krivičnim djelima

Klix.ba
Edis Bunar (1989.) koji se danas predao u okviru akcije Federalne uprave policije pod nazivom "Prizma" poznat je po brojnim krivičnim djelima koja je počinio od 2011. godine u Sarajevu. U akciji je privedena i njegova supruga Nerma.

Bunar je 2011. godine učestvovao u razbojništvu kada je zajedno s kolegama opljačkao i pretukao trgovca dionicama na Alipašinom Polju. Godinu dana nakon toga uhapšen je jer je sumnjičen za demoliranje buregdžinice "Derby" u istom sarajevskom naselju. Iste godine ranjen je u vatrenom obračunu kada je zadobio više prostrelnih rana u predjelu nogu, a zbog nanošenja povreda uhapšen je Suad Hodžić.

U 2014. godini ponovo je uhapšen u okviru velike akcije "Malta" kada je uhapšeno 12 osoba zbog neovlaštene prodaje i proizvodnje kanabisa i heroina. U tadašnjoj akciji uhapšena su i dvojica policajaca koji su se teretili za odavanje službene tajne. Policajci naposljetku nisu procesuirani.

Već sljedeće godine uhapšen je zbog posjedovanja oružja. Potom jedno vrijeme provodi u zatvoru, a nedugo nakon što je izašao iz zatvora 2017. godine, ranjen je na Alipašinom Polju. Za ranjavanje su bili osumnjičeni braća Dženan i Mustafa Drljević.

Prošle godine Bunar je prijavio da mu je neko zapalio BMW X5 u ulici Bajrama Zenunija, gdje inače živi sa suprugom. Sumnjalo se da je riječ o namjernoj paljevini, ali detalji nisu saopćeni.

Široj javnosti Bunar je postao poznat po snimku emisije "Slučajevi X" TV Hayat, kada je prijetio novinaru te kuće Veldinu Čustoviću.

Osim Bunara i njegove supruge, u današnjoj akciji FUP-a uhapšeno je još 13 osoba koje se sumnjiče da su djelovale kao kriminalna grupa te da su drogu nabavljale i preprodavale u periodu od septembra prošle godine do danas.