Alarmantno u Sarajevu
200

Kritična situacija na Stupu zbog urušavanja vodovodne cijevi, Muzur optužila nesavjesne investitore

D. Be.
Azra Muzur, direktorica KJKP Vodovod i kanalizacija, kazala je da je pored glavne vodovodne cijevi u sarajevskom naselju Stup ugrožena i potisna cijev Bačevo - Mojmilo, a sve zbog nemara investitora odnosno izvođača radova novih stambenih zgrada u ovom naselju.

"Naš dispečerski centar je dobio dojavu da je investitor odnosno izvođač radova ugrozio vodovodnu cijev. Naše ekipe su izašle na teren i konstatovale da je potkopana naša vodovodna cijev i da je usred nestabilnosti pala. Nije pukla, već je potkopana i obrušila se u dužini 20 metara", rekla je Muzur.

Muzur je naglasila da se uz ulicu Bulevar Meše Selimovića gradi još jedna zgrada zbog čega je vršen iskop građevinskog materijala koji se trenutno nalazi na vodovodnoj potisnoj cijevi.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"To je potis Bačevo - Mojmilo koji je sada ugrožen. Skrenuli smo pažnju inspekciji da se preduzmu aktivnosti i mjere da se otkloni nasip i deponija kako i ta cijev ne bi bilo dodatno ugrožena", rekla je Muzur dodavši da bi bila prava katastrofa ukoliko bi na toj cijevi došlo do kvara.

Direktorica ViK-a je kazala da je i tu situacija kritična i da svakog momenta može doći do obrušavanja cijevi pod pritskom deponije.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Ona je istakla da je zbog toga sinoćnjeg obrušavanja cijevi veće područje Stupa ostalo bez vodosnabdijevanja, ali da ekipe od jutarnjih sati rade sve da bi se situacija popravila.

"Pored naših cijevi ugrožene su i plinske instalacije. Tražimo način da prebrodimo sve ovo i da u toku dana uspostavimo vodosnabdijevanje", dodala je Muzur.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Direktorica ViK-a je kazala da su uočene nepravilnosti prilikom postavljanja instalacija.

"Izvođač radova nije tačno prenio instalacije na katastar instalacija. Našli smo po našpj cijevi i cijevi od plina, struje, TT kablove... Pokazalo se, kao i u drugim slučajevima, da se katastri podzemnih instalacija lažiraju od strane izvođača radova i da se takvi predaju u Zavod aza izgradnju KS", rekla je Muzur.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Ona je istakla da stanje na terenu ne odgovara stanju u katastru i da zbog toga uposlenici ViK-a imaju mnogo posla da bi utvrdili pravo stanje na terenu.

Muzur je najavila hitnu sjednicu uprave ViK-a na kojoj će se tražiti i namirenje štete od investitora koji gradi stambene zgrade na Stupu.