Razgovor za Klix.ba
193

Predsjednik Zvijezde 09 prijavio vlastite igrače zbog prodaje utakmica: Očekujem maksimalnu kaznu

Piše: K. H.
Foto: pravdab.com
Foto: pravdab.com
Prvi čovjek nogometnog kluba Zvijezda 09 Boris Stanišić danas je podnio zvaničnu prijavu protiv pojedinih igrača ovog kluba za koje se sumnja da su učestvovali u namještanju rezultata, a kako je rekao u razgovoru za Klix.ba, očekuje maksimalnu moguću kaznu jer su on i njegov klub direktno oštećeni.

Zvijezda se trenutno nalazi na posljednjem mjestu Premijer lige BiH sa svega tri osvojena boda, a u dosadašnjem toku prvenstva nisu zabilježili nijednu pobjedu, već imaju tri remija i to protiv Mladosti, Slobode i GOŠK-a. U posljednjih pet utakmica Zvijezda je zabilježila pet poraza s gol razlikom 17:4, a redom su poraženi od Željezničara, Čelika, Sarajeva, Zrinjskog i Tuzla Cityja.

Nikada nije kasno za prijavu

U razgovoru za Klix.ba, Boris Stanišić kaže kako je danas kompletan slučaj prijavio policiji, kao i Nogometnom savezu BiH.

"Bio sam u policiji i dao sam izjavu na osnovu koje će se saslušati određene osobe, a oni će donijeti konačan sud. U cilju što bolje istrage, ne želim davati previše informacija u javnost, a kada se slučaj bude ispitao, policija će dati najpreciznije informacije o epilogu svega", kazao je Stanišić.

Stanišić je jedan od najboljih sportskih djelatnika posljednjih godina u BiH, a prema njegovim riječima, nije mu bilo jednostavno uraditi ovakav potez. Odlučio je prijaviti vlastite igrače, a smatra da kompletan slučaj nije prekasno otkriven i da Zvijezda 09 još uvijek ima šanse da sačuva status premijerligaša.

"Nije bilo lagano. Ja kažem, žali Bože rezultata koje sam želio i trebao ostvariti, ali nažalost, zbog pojedinaca sam tu gdje jesam. Što se tiče tabele i trenutnog stanja, nadam se da nije kasno da se uz adekvatna pojačanja i zamjene to popravi. Razočaran sam, no opet smatram da nije kasno otkriveno, činjenica je da smo se ranije mogli zapitati, samim tim što smo imali odličnu ekipu i sjajne treninge, dok je na utakmici sve bilo drugačije i kontra. Kako je moguće napraviti rezultat s igračima koji prodaju utakmice? Ja imam sve snimke i situacije na kojima se može vidjeti puno nejasnoća", kazao je Stanišić.

Očekuje maksimalne kazne

Svakako da je ovakav potez prvog čovjeka Zvijezde 09 izazvao puno pažnje bh. ali i regionalne javnosti, na što je Stanišić bio spreman i svjesno je odlučio na ovaj način riješiti jedan od najvećih skandala u bh. nogometu posljednjih godina.

"Želio sam da svi čuju za ovo. Mogao sam šutjeti i riješiti na svoj način, ali to bi bio loš put. Želja mi je da se Nogometni savez BiH uključi u ovo sve, jer sigurno nije jedini slučaj. U suštini, takvih stvari treba biti što manje", smatra Stanišić.

Prema njegovim riječima, on očekuje maksimalnu kaznu za ove igrače, a dodao je kako će pokrenuti i privatnu tužbu protiv igrača za koje se sumnja da su učestvovali u namještanju rezultata.

"Ja sam odmah prijavio Nogometnom savezu BiH i policiji, a danas sam četiri sata davao izjavu. Ukoliko se dokaže krivica, a mislim da tu nema dileme jer imam previše svjedoka i dokaza, očekujem maksimalnu kaznu. Također, ja ću pokrenuti privatnu tužbu protiv tih osoba jer sam kao finanijser direktno oštećen i nanesena mi je ogromna finansijska šteta. S tim igračima nisam i ne želim razgovarati, ne zanima me šta mi imaju reći", rekao je za kraj razgovora Boris Stanišić.

Još uvijek nema zvaničnih informacija protiv kojih igrača je pokrenut postupak, a više informacija svakako bi trebalo biti poznato u što je moguće skorije vrijeme. Boris Stanišić je bez imalo dileme napravio fantastičan potez time što ovakve stvari nije ostavio "ispod tepiha", te je drugim sportskim radnicima u BiH pokazao kako trebaju postupiti ukoliko ikada budu sumnjali u ove, prije svega nesportske, a nakon toga i protuzakonite radnje.