Roman "Trganje"
11

Almin Kaplan: Došlo je vrijeme da o ratu govore djeca koju su djetinjstvo provela u podrumu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Prvi roman hercegovačkog pjesnika Almina Kaplana promovisan je večeras u OKC Abrašević. Riječ o romanu "Trganje" koji je prva proza ovog višestruko nagrađivanog pjesnika iz Stoca.

"Trganje je knjiga sjećanja na jedno djetinjstvo koje je dijelom temeljeno na autobiografiji, a dijelom je fikcijom dograđeno. Djetinjstvo je to koje se dešavalo onih nesretnih devedesetih i koje sam ja s vremenom poprilično i zaboravio. Sad te praznine nadograđujem fikcijom, što i jeste književini postupak", kaže nam Almin Kaplan.

Kaže nam kako se atomosfera u romanu najbolje oslikava kroz citat jedne književne kritičarke kazan prije sedam ili osam godina.

"Proročanski je to zvučalo, da će doći vrijeme da o ratu progovore djeca koja su djetinjstvo provela u podrumu. Djeca koja su iz podruma slušala zvuk sirene, granate... Mislim da je to vrijeme koje se sada dešava i da je 'Trganje' jedna od knjiga koja pripada toj generaciji, jer je njen autor proveo svoje djetinjstvo u podrumu", prisjetio se.

Kaplan smatra i da je pogled djeteta objektivan i zato da voli čitati stvarnost prosijanu dječijim očima, pa je tako i napisao nešto iz te vizure.

"Želio sam da oslikam jedno vrijeme, to je jedan lični imperativ, ali da onda i kroz sve to provučem i zbilju, ono što me ko dječaka okruživalo. Ono što me je na kraju i kreiralo", kazao je Almin Kaplan.