Nekadašnji spas
24

Javna skloništa u Sarajevu većinom pretvorena u magacine, ostala čekaju na sanaciju

Piše: M. N.
Sklonište na Trgu Sabora bosanskog prije sanacije (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tokom proteklog rata, javna skloništa su bila drugi dom za većinu Sarajlija koji su živjeli u opsadi 1.425 dana. Neka skloništa izgrađena su još za vrijeme Austro-Ugarske, a druga za vrijeme Tita. Dosta ih je devastirano, neka su iznajmljena, dok ima i onih koja su postala smetljarnik zbog neodgovornih stanara koji odlažu smeće.

Određeni broj ovih skloništa općine iznajmljuju u različite svrhe, a ovo opravdavaju kao način prikupljanja sredstava za obnovu drugih skloništa, te druge potrebne radove. Obično služe kao magacini, a njihov zakup stoji polovinu cijene poslovnih prostora.

Ne zna se tačan broj skloništa na području Kantona Sarajevo jer je svaka osoba ili privredni subjekt koji odluči graditi zgradu dužan napraviti i prostore koji se mogu koristiti kako skloništa.

Sanacija kreće u Kranjčevićevoj ulici

Općina Centar uskoro počinje vršiti sanaciju javnih skloništa i prvo će biti sanirano u ulici Kranjčevićeva. Izdvojena su sredstva iz Budžeta Općine, a cilj je sanirati sva skloništa koja trebaju biti u funkciji zaštite i spašavanja ljudi u slučaju elementarnih i drugih nepogoda. U 2013. godini izvršena je sanacija jednog dijela od 37 devastiranih skloništa.

Tokom ove godine raspisana je i tender za izradu glavnog projekta dvonamjenskog objekta - skloništa i garaže na lokalitetu FIS. Prihodi od najma nekoliko skloništai znose 35.000 KM.

U Novom Sarajevu mjesta za 5.000 osoba

Na području općine Novo Sarajevo postoji 46 javnih skloništa koja su izgrađena u zgradama kolektivnog stanovanja prije 1992.godine sa ukupnom površinom od 5.200 metara kvadratnih.

"Po standardima za smještaj stanovništva u slučaju nastanka neke nesreće ili rata može se u ove objekte skloniti oko 5.000 građana. Također treba napomenuti da svaki privatni stambeno poslovni objekat mora imati prostoriju za sklanjanje ili zaklon. Održavanje i sanaciju javnih skloništa vrši općinska služba civilne zaštite", rečeno nam je u Press službi Općine Novo Sarajevo.

I ova općina je raspisala tender za sanaciju tri javna skloništa koja se nalaze u ulicama Marka Marulića, Ljubljanska i Muhameda ef. Pandže. Prihodi od najma skloništa iznose 10.000 KM za ovu godinu.

Atomska skloništa u Novom Gradu

Na području općine Novi Grad Sarajevo postoji 17 vanblokovskih i 18 blokovskih skloništa, te skloništa koja se nalaze u privrednim subjektima na području općine.

"Većina postojećih skloništa na području općine Novi Grad Sarajevo, a posebno onih koja su smještena na Dobrinji su za vrijeme agresije na BiH pokazala svoju svrhu i važnost na način da su poslužila za zaštitu stanovništva od napada agresora. Ove godine Općinska služba civilne zaštite je uspješno privela kraju radove na čišćenju i sanaciji ulaza u sva vanblokovska skloništa na području općine, a uskoro će se pristupit mjerama deratizacije kako bi skloništa u higijensko ispravnom stanju bila spremna za zimski period", rekli su nam iz Press službe općine Novi Grad Sarajevo.

Ova općina je prije tri godine izvršila sanaciju i zatvaranje atomskih skloništa iz kojih su izbačene velike količine smeća i vode. Prihodi od najma skloništa iznose 120.000 KM za 2017. godinu.

Ferhadija jedino sklonište u Starom Gradu

U Starom Gradu postoji 21 sklonište, a samo jedno je javno sklonište u vlasništvu Općine - Ferhadija. Kapacitet javnog skloništa na području općine Stari Grad iznosi 500 sklonišnih mjesta. Prije četiri godine izvršena je sanacija koja je podrazumijevala popravku i farbanje čeličnih vrata i prozora na ulazu, te postavljanje novih zaštitnih vrata i mreže na predulaz u sklonište.

Na Ilidži se gradi novo sklonište

Kada je u pitanju općina Ilidža, 2015. godine počela izgradnja dvonamjenskog skloništa sa parking prostorom iznad skloništa u Sokolović Koloniji. Objekat se radi kao dvonamjenski, samim tim je predviđeno da se kompletan prostor različito koristi u ratnim (ili drugim nesrećama) i mirnodopskim uslovima. Funkcija objekta u mirnodopskim uslovima prilagođena je sportskim svrhama, obzirom da su na istočnoj strani predviđeni sportski tereni odmah do objekta, a u samom objektu skloništa pomoćne prostorije za te svrhe, te dio prostora zaklona za parking prostor.

Inače postoji 10 skloništa kojim upravlja Općina. Od najma godišnje imaju 300.000 KM prihoda.

Pet u Hadžićima

Na području općine Hadžići postoji opet javnih skloništa, od kojih s tri upravlja Općina. Skloništa se nalaze u stambenoj zgradi u centru Hadžića, ispod osnovne škole Hadžići, stadiona, zatim doma zdravlja Hadžići kojim upravlja Dom zdravlja i u Suhodolu kojim upravlja FMUP. Pri svakoj stambenoj zgradi postoje skloništa koja su pravili privredni subjekti.

Općine Vogošća i Trnovo nemaju javna skloništa, ali prema Zakonu o uređenju prostora i građenju, fizička lica prilikom gradnje objekata dužna su da naprave dvonamjenske prostorije u tu svrhu - podrum i sklonište.