BiH
507

Ilija Jurišić za Klix.ba: Iza mene su teške godine, ali sad sam najsretniji čovjek na svijetu

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Pravda je spora, ali je dostižna. Konačno sam uspio dočekati dan kada ću biti proglašen nevinim. Mojoj sreći sada nema kraja", riječi su kojima je Tuzlak Ilija Jurišić počeo razgovor za Klix.ba, nakon što je nakon dugogodišnje sudske borbe pravosnažno oslobođen optužbi u slučaju "Tuzlanska kolona".

Apelacijski sud u Beogradu jučer je pravosnažno oslobodio Jurišića optužbe za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Jurišić ističe da je ponosan na svoj grad Tuzlu, a posebno se zahvaljuje svima koji su bili uz njega u vrijeme pravne bitke.

"Nikada nisam sumnjao da neće doći do pravde i do istine, ali naravno da je trebalo to sve izdržati i sačekati", dodaje Jurišić.

Smatra i da je Apelacijski sud u Beogradu u ovom slučaju radio stručno, nezavisno i profesionalno.

"Najvažnije je da sudstvo nije bilo opterećeno ničim. Zahvaljujući takvom spoju ljudi koji su znali gdje su krivi elementi prethodnog nižeg suda, te gdje su oni pogriješili, konačno se obistinila činjenica da ja nisam kriv", naglašava Jurišić u razgovoru za Klix.ba.

Ističe i da su protekle godine bile izuzetno teške, kako za njega, tako i za njegovu porodicu i prijatelje.

"Vjerujte da je jako teško reći koliko su protekle godine bile teške. Treba vremena da se sve stopi i analizira. Bilo je zaista teških momenata, ali bilo je i onih koji su zračili optimizmom. Vjerovao sam u ono da ne mogu biti kriv ako nisam kriv. Ta misao podržana je i od strane mojih prijatelja i sugrađana svo vrijeme. Još jednom zaista moram reći da sam sretan i zahvalan svima koji su bili uz mene", kaže nam Jurišić.

Najviše je strepio od činjenice da, zbog veoma narušenog zdravstvenog stanja, možda neće dočekati konačnu presudu.

"Najviše sam želio da me bolest ili smrt ne pokose i da doživim dan kada ću biti oslobođen optužbi. Hvala Bogu da sam izdržao i dočekao sve ovo", dodaje na kraju našeg razgovora Jurišić, koji trenutno vrijeme provodi u krugu prijatelja i porodice.