BiH
348

Prvi u regiji: Djeca s poteškoćama u razvoju odsad mogu trenirati fudbal

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina postala je prva zemlja u regiji koja ima školu fudbala za djecu s poteškoćama u razvoju. ŠF Respekt nije obična škola. To je ustanova kojom će odzvanjati dječiji smijeh i u kojoj će stručne osobe obučavati djecu kako da postanu nogometni šampioni.

U sportskoj sali škole "Vladimir Nazor" danas je upriličen svečani početak rada škole. Sala je bila puna djece koja su jedva čekala da započnu igru i počnu davati golove.

"Škola fudbala namijenjena je prije svega u vaspitno-odgojne svrhe i bitna nam je sportska socijalizacija djece. Imamo dosta stručnog osoblja - trenere, dva psihologa i dva defektologa. Zahvaljujući našim prijateljima dobrog srca, treninzi svim mališanima će biti besplatni što je rijetkost u današnje vrijeme. Djeca će imati mogućnost ravnopravnog učešća u fudbalskim takmičenjima. Ovo me je jako dirnulo je pokrećemo nešto prvi put i ovim stavljamo BiH na vrh jer malo ustanova u Evropi se bavi ovim", rekao je Emir Hujdur, direktor ŠF Respekt.

Svim mladim učesnicima podijeljeni su i pokloni u znak pažnje povodom Dječije nedjelje, Međunarodnog praznika promocije i zaštite dječijih prava. Pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo Faruk Pršeš dodijelio je nagrade i pobjednicima Evropskog prvenstva u stolnom tenisu - Irmi Juhić koja je osvojila zlatnu, i Damiru Rimcu koji je osvojio srebrenu medalju.

"U praksi smo vidjeli da je socijalna inkluzija putem sporta jedan od najlakših načina ostvarivanja visoke integracije djece s poteškoćama sa svojim vršnjacima i širom društvenom zajednicom. Mi želimo ovu našu misiju uozbiljiti sa ovom saradnjom sa ŠF Respekt. Imamo entuzijaste koji se žele požrtvovati i dati mogućnost djeci. Njima je to najvažnije, dati mogućnost da pokažu da oni to mogu, da imaju sposobnost, da mogu napredovati, igrati, veseliti se sa svojim vršnjacima i to su najvažniji ciljevi ove misije. Također, mijenjamo stavove i mišljenja, razbijamo predrasude društvene zajednice. Bitno je stvarati prijateljske veze, jačati njihovo samopouzdanje i raditi na njihovom snalaženju u nesvakidašnjim situacijama. Djeca će mijenjati sliku o sebi jer će uvidijeti da mogu igrati nogomet, parirati svojim vršnjacima, komunicirati s njima, pokazati sebi i svojim roditeljima da su korisni i osjetiti radost kroz sport", rekao je Zulfo Ahmetović, direktor Centra "Vladimir Nazor".

Na današnjem otvorenju škole istaknuto je da se integrativni procesi i inkluzija tiču svakog čovjeka, a ne samo profesora i roditelja. Zbog toga će u ovu školu ići i djeca bez poteškoća u razvoju. Poslana je poruka da ovoj posebnoj djeci, koja su u stvari pravi mali genijalci, samo treba dati mogućnost i priliku, a oni će se dokazati i pokazati da mogu mnogo više nego što mislite. Dokaz su za to Irma i Damir, ponos cijele države.