Košarka
7

Košarkaš rođen u srebreničkoj šumi na putu ka Barceloni

Piše: J. Hadžiahmetović
Košarkaš slovenske Union Olimpije Emir Sulejmanović najvjerovatnije će karijeru nastaviti u Barceloni, gdje je bio na medicinski pregledima. Kako sada stvari stoje, od naredne sezone bit će član katalonskog diva.

Dva dana nakon pada zaštićene zone, u šumi iznad Srebrenice, rođen je Emir, drugi sin u porodici Sulejmanović. Jedanaestog jula 1995. godine, 25-godišnja majka Vahdeta i dvogodišnji brat Semir bježali su pred masakrom i genocidom koji se tih dana dešavao u enklavi. Vahdeta je bila u poodmakloj trudnoći i, dva dana kasnije, u šumi u blizini sela Luka, koje se nalazilo u sastavu enklave Žepa, rodio se Emir.

Zahvaljujući nadljudskim naporima nekoliko drugih žena, u veoma komplikovanim uslovima, ovaj mladi košarkaš dobio je priliku da živi i bude simbol ljubavi i želje za životom. Njegov otac Nedžad u to vrijeme bio je na liniji udaljenoj 40-ak kilometara od Srebrenice.

Kad je čuo za rođenje drugog sina, tražio je dopust i uputio se prema selu Luka. Trinaesti dan nakon rođenja, otac je vidio svog sina. Tada je, kaže, bio najsretniji čovjek na svijetu.

Međutim, njegova sreća kratko je trajala. Prvog augusta 1995. godine biva zarobljen i prebačen u logor u Mitrovom Polju u Srbiji, gdje je u 250 dana preživio pravu golgotu.

"Trebao bi mi čitav dan da ispričam tu priču", kaže na početku razgovora Emirov otac Nedžad.

Za to vrijeme Vahdeta, Semir i mali Emir uspjeli su se prebaciti do Kladnja. Nedžad je nakon logora, zahvaljujući Crvenom križu, 16. aprila 1996. godine, zajedno sa još nekoliko zatvorenika prebačen u Finsku.

Šest mjeseci nakon njega, u ovu daleku zemlju došli su i ostali članovi njegove porodice. Međutim, 17. decembra 2000. godine, hrabra Vahdeta je u 30. godini izgubila bitku za život.

"Emir je gore počeo prvo igrati nogomet, međutim, kasnije je izabrao košarku u jednom gradu u blizini Turkua", dodaje Nedžad.

Kasnije, na jednom košarkaškom turniru u katalonskom Hospitaletu, Emir je pokazao svoj raskošan košarkaški talent, što nije ostalo nezapaženo kod skauta. Godine 2011. pod zastavom Finske nastupio je na Evropskom prvenstvu B divizije u Strumici, gdje je imao prosjek od 10,2 koša i 9 skokova, što je za skauta Union Olimpije Dragana Janjića bilo i više nego dovoljno za prelazak u slovensku ekipu.

Nakon jedne godine nastupanja za mlađe selekcije Olimpije, prekomandovan je u prvi tim sa kojim je u decembru prošle godine debitirao u Euroligi protiv Real Madrida.

Također, Emir je nastupao i za mlađe selekcije košarkaške reprezentacije Finske, a sada se nalazi na spisku selektora BiH Ace Petrovića.

"Mi imamo kuću u Bratuncu i svake godine dolazimo u Srebrenicu, posjećujemo šumu gdje je rođen", kaže Nedžad za naš portal. Ponosni otac kaže da je njegov sin bio presretan kad je dobio poziv od Petrovića.

"Godine 2008. trenirao je sedam dana u KK Bosna i bio u Zaostrogu u kampu. Poslije me niko nije kontaktirao, a Emir je htio igrati za mlađu reprezentaciju", dodao je Nedžad.

Dolaskom Haruna Mahmutovića na mjesto generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH i Petrovića na mjesto selektora, Emirova sudbina se promijenila te se našao na proširenom spisku bh. košarkaških Zmajeva za Evropsko prvenstvo u Sloveniji ove godine.

"Još uvijek nije debitirao u zvaničnoj utakmici reprezentacije BiH zbog toga što Finci ne dozvoljavaju promjenu sportskog državljanstva. Trenutno, njegov slučaj je 'special case' u FIBA-i i Finci ne daju promjenu državljanstva. Emir je trenutno povrijeđen, ali će doći na pripreme reprezentacije", dodaje Nedžad.

Naš sagovornik kaže da postoje kontakti sa Barcelonom i da je proteklih dana boravio u katalonskoj prijestolnici.

Kada 13. jula napuni 18 godina, najvjerovatnije će potpisati za Barcelonu, gdje trenutno u mlađim kategorijama nastupaju dva Bosanca Nedim Đedović i Adnan Omeragić.