biznis
1

Zvanični distributeri igračaka za BiH: Sporne kopije povučene s tržišta ugrožavaju nam posao

Piše: A. B.
Nakon što je sredinom prošlog mjeseca Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine s tržišta povukla osam igračaka jer su predstavljale opasnost zbog hemijske neispravnosti, u petak je povučena još jedna koja predstavlja hemijski rizik. Problem je postao još izraženiji, kada se oglasio zvanični distributer igračaka za tržište BiH.

Igračke koje su povučene s bosanskohercegovačkog tržišta, uvezene su iz Kine, a svima koji su do sada kupovali ove igračke, preporučeno je da ih prestanu koristiti. Ovakav potez najviše na štetu ide zvaničnom distributeru američkog proizvođača igračaka Hasbro za tržište Bosne i Hercegovine, koji napominje da su s tržišta povučene kopije igračaka.

"Master d.o.o., kao zvanični distributer određenih igračaka za tržište BiH, već je zatražio od Agencije za nadzor nad tržištem BiH da napravi ispravku obavijesti te da jasno naglasi da se radi o nelegalnim kopijama. Originalne igračke My Little Pony proizvođača Hasbro, koja je između ostalih povučena s tržišta, testirane su nekoliko puta u BiH te nikada nije pronađeno ništa sumnjivo u tim igračkama. Pozivamo kupce da obrate pažnju na originalne i kopije igračaka te da sve kopije prijave nadležnim inspekcijama. Također, upozoravamo na štetnost po zdravlje djece takvih nelegalnih i neispitanih igračaka", izjavio je za Klix.ba Ronald Hrkać, direktor firme Master d.o.o.

Kako navodi Hrkać, u našoj državi nema nikakve kontrole kopija igračaka te su građani svakodnevno svjedoci da su pojedine glavne šetnice i pijace zatrpane kopijama igračaka.

"Niko se ne pita koliko država gubi na tome. Ne znamo da je nekada inspekcija (bilo koja) kontrolirala kopije na granici ili na tržištu. Agencija za nadzor nad tržištem i nadležne inspekcije moraju se očitovati po ovom pitanja“, rekao je Hrkać.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH ističu da u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima provode kontinuirano aktivnosti nadzora igračaka koje su stavljene na tržište, na sadržaj određenih hemijskih supstanci kao što su teški metali i ftalati.

"U 2015. godini s tržišta je uzeto 14 uzoraka igračaka različitih modela za koje je izvršena laboratorijska analiza. Kod deset uzoraka koncentracija ftalata je bila veća od 0,1 posto što nije u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate. Tokom ovog projekta povučeno je s tržišta BiH i uništeno 6030 komada dječjih lutki. Ispitivanja igračaka na migracije teških metala (olovo, kadmij i hrom) su pokazala da nije utvrđeno prisustvo ovih metala u ispitanim igračkama. Aktivnosti nadzora igračaka za 2016. godinu su u toku", ističu iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Dodaju kako je Agencija svjesna činjenice da su djeca osjetljiva skupina potrošača te su igračke i proizvodi za djecu u fokusu aktivnosti nadzora stalno kroz aktivnosti reaktivnog i proaktivnog nadzora. Ono što posebno zabrinjava, jesu navodi Agencije kako ona “nije nadležna da utvrđuje da li su proizvodi na tržištu kopije ili ne".

Inače, na internet stranici Agencije se objavljuju obavijesti za igračke i druge proizvode za koje se utvrdi da predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača.

Podsjećamo, u toku maja s tržišta su povečene dječje igračke: Dječija lutka "Baby doll", "My little pony“, "Cartoon Elsa", "Pony konjić", "Yong", "Smart pony", "My little pegasus" i "Girl Prettines Lovely".