biznis
0

Značajan pad profita za austrijski OMV

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveća centralnoevropska naftna kompanija, OMV-e, saopćila je da je u prvom tromesečju zabilježila pad profita od 91 odsto, usljed pojeftinjenja nafte i pada proizvodnje.

U saopćenju te firme sa sjedištem u Beču se navodi da je u prva tri mjeseca 2009. ostvaren profit od 40 miliona eura ili 14 euro-centi po akciji, prema 446 miliona eura ili 1,49 eura po akciji iz istog perioda prošle godine, dok su analitičari očekivali iznos od 81 miliona eura, prenijela je agencija Blumberg.

Istovremeno je proizvodnja nafte i gasa pala 3,1 odsto, na 308.000 barela ekvivalenta nafte na dan, a rukovodstvo OMV-a je još u novembru prošle godine smanjilo cilj proizvodnje za 2010. zbog pada proizvodnje u regionima poput Sjevernog mora i Rusije.

"Poslovna klima je i dalje nepovoljna zbog pogoršanja stanja privrede i činjenice da su se cijene nafte tek malo oporavile pred kraj prvog kvartala", izjavio je izvršni direktor austrijske kompanije Volfgang Rutenštorfer.

OMV je u martu prodao udio u mađarskom MOL-u ruskoj firmi "Surgutnjeftegas" za 1,4 milijarde eura, čime je pretrpio gubitak od 37 miliona eura.

U augustu 2008. OMV je odustao od 13,5 milijardi dolara vredne neprijateljske ponude za preuzimanje tog najvećeg mađarskog prerađivača nafte, nakon što je Evropska unija izrazila zabrinutost oko konkurentnosti.