|

Zlato krajem godine ipak pojeftinilo

Zlato krajem godine ipak pojeftinilo
0
S
SRNA
29.12.2011. u 12:19
0
komentara
0

dijeljenja
Zlato krajem godine ipak pojeftinilo
Cijene zlata krajem godine, suprotno očekivanjima analitičara, nisu premašile rekordni nivo od 2.000 dolara za uncu i čak su snižene.
Stručnjaci za plemenite metale u Londonu i New Yorku ne isključuju mogućnost da zlato tokom iduće godine ipak premaši tu "psihološku" granicu, iako je sve više onih koji sumnjaju da će zlato u 2012. poskupjeti za oko 400 dolara po unci u odnosu na sadašnju cijenu, javlja Seebiz.

Brojni analitičari su početkom 2011. godine prognozirali "neviđen rast cijena zlata" zbog nestabilnosti globalne ekonomije na najmanje 2.000 dolara za uncu.

"Ove godine radilo se samo o likvidaciji, kada su portfelji aktive pojeftinili, a investitorima je bio potreban kapital, pa su počeli da prodaju plemenite metale", ističe autor knjige "Investicije i plemeniti metali za očajnike" Pol Mladenović.

Drugim riječima, plemeniti metali su kupljeni masovno u prvom polugodištu" i "preprodati" u drugom.

Od početka 2011. godine zlato je poskupjelo oko 13 posto, a posljednja rekordna cijena za prodaju zabilježena je 6. septembra u elektronskoj trgovini na Londonskoj berzi metala. Tada je spot cijena izvjesno vrijeme bila na nivou od 1.920,25 dolara za uncu, premašivši prethodni rekord od 1.913,50 dolara zabilježen 23. augusta.

Cijene zlata su rasle već deset godina za redom i u tom periodu "opšta mjera svih vrijednosti", kako još nazivaju ovaj metal, poskupjela je oko pet i po puta. Mnogi eksperti ne vide razlog zbog kojeg bi se takva tendencija zaustavila.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.