Hapšenje prije obraćanja
8

Životna priča Karin Volo obilježila Drive 2018, od zatvorenice do biznis liderice

Piše: M. A.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Danas je u Hotelu Terme na Ilidži održana deveta po redu Drive konferencija koja je ugostila najeminentnije poslovne lidere iz naše zemlje i regiona. Među njima je Karin Volo, biznis liderica čija je životna priča o zatvoreništvu dirnula mnoge.

Iako je u program današnje konferencije bilo uvršteno gostovanje poznate svjetske biznismenke i biznis liderice Karin Volo, njen govor bio je upitan zbog toga što je uhapšena neposredno nakon slijetanja u Sarajevo, jer se nalazi na crvenoj Interpolovoj listi.

"Bila sam u braku sa čovjekom o kojem zapravo nisam znala ništa. Iako smiješno zvuči, to je surova istina koja me je mnogo koštala. Moj bivši muž, s kojim čak imam i djecu, osuđen je za teški privredni kriminal, a zloupotrebljavao je moje lične podatke kako bi prikrio vlastita krivična djela. Spletom okolnosti, do mojih podataka došla je policija, tako da sam i ja postala dio privrednog kriminalnog miljea. Veliki je broj onih ljudi koji se svake godine susreću s optužbama za zlodjela koja nisu učinili, a i mene je sudbina uvrstila u krug tih ljudi. Iako sam dokazala svoju nevinost u toj kompletnoj pravnoj zavrzlami, moje ime još uvijek nije izbrisano iz Interpolove baze podataka, a to znači da pri svakoj promjeni mjesta boravka moram lokalnim organima gonjenja dokazivati da sam nevina. Srećom, to mi je danas u Sarajevu pošlo za rukom i sretna sam što sam s vama", kroz smijeh je ispričala svoju životnu dramu Karin Volo.

Ova uspješna žena, koja je ujedno i osnivačica internacionalne korporacije za leadership "Evoloshen", u zatvoru je provela tačno 1.352 dana. Svoje zatvorske dane provodila je u pisanju svoje autobiografske knjige izvornog naziva "1.352 Days: An Inspirational Journey from Jail to Joy".

Motivacija ispred profita

Danas je Karin Volo uspješna biznis liderica koja na konferencijama širom svijeta daje savjete poslovnim ljudima.

"Angažman je ključni termin kada govorimo o poslovnom uspjehu. Radnici, kao i poslodavci, moraju se maksimalno angažirati kako bi svoje poslovne aktivnosti učinili što ugodnijim. Saradnja, kreativnost, povezanost i bliskost s radnim kolegama, sreća zbog zajedničkih uspjeha i doprinos radnom kolektivu ključni su faktori koji će poboljšati vaše radne sposobnosti", ističe Karin Volo i nastavlja:

"Osim angažmana, povjerenje je izuzetno važno kako biste se što bolje osjećali tokom rada. Osjećaj straha, inferiornost, nesigurnost, utapanje u masu samo su neki od razloga zašto gubite povjerenje u svoje poslodavce, a transparentnost, dobre profesionalne konekcije, razumijevanje, iskrenost i radovanje zajedničkim postignućima su samo neki od mnogobrojnih razloga za stvaranje povjerenja na relaciji poslodavac – radnik", zaključuje Volo.

Na kraju govora Karin je poručila da motivacija za obavljanje radnih zadataka uvijek treba biti ispred profita i smatra da ovu paradigmu trebamo svi slijediti ako želimo biti sretni i uspješni u poslu.

Kompanija s najboljom HR praksom je ASA Osiguranje

Također, na danas održanoj "Drive" konferenciji u takmičarskom dijelu pet kompanija je predstavilo svoje projekte koji su obilježili njihovo poslovanje kada je riječ o upravljanju ljudskim potencijalima.

"Najbolje HR prakse" priznanje je predanom i planskom radu kompanija i organizacija, timovima i pojedincima koji su izvrsni u upravljanju ljudskim potencijalima. Riječ je o projektima koje su kompanije implementirale u svom poslovanju te na taj način povećale kvalitet rada svojih radnika i poslovne rezultate kompanije.

Kao što je prethodno navedeno, na današnjoj konferenciji u takmičarskom dijelu učestvovalo je pet kompanija: AS Holding, Infobip, Argeta, BD - Advertising the world of health i ASA Osiguranje. Za kompaniju koja je u skorijem periodu razvila najbolji program za upravljanje ljudskim resursima proglašeno je ASA Osiguranje, drugo mjesto je zauzela firma BD – Advertising the world of health, dok je treće mjesto pripalo Argeti. Četvrto mjesto pripada Infobipu, dok se na petom mjestu našao AS Holding.

Alma Hadžić, Suzana Tihi i Enisa Selmanović činile su stručni žiri koji je radio na ocjenjivaju projekata, a osim njih publika prisutna na konferenciji imala je deset minuta da pomoću svojih mobilnih telefona ocijeni najbolje firme kada je riječ o upravljanju ljudskim resursima na osnovu ponuđenih projekata. Kriteriji koji su bili presudni za vrednovanje projekata su kontekst razvoja projekta, proces razvoja projekta, konkretni učinak projekta i njegov utjecaj na organizaciju rada.

Kako stoji na zvaničnoj stranici, "Drive 2018" je najveća leadership i talent konferencija u regiji namijenjena svima čiji posao uključuje vođenje i razvoj zaposlenika, stručnjacima svih nivoa znanja i iskustva. U proteklih osam godina organizatori su uspjeli na jednom mjestu okupiti više od 2.000 lokalnih i regionalnih stručnjaka te više od 80 vodećih svjetskih govornika.

Organizatori današnje konferencije bili su Posao.ba i Kolektiv.

Sponzori konferencije bili su Unicredit Bank, Lilium Digital, ITO, App impact, Alma Ras, Inside by Eco company, Sarajevo City Center, stručni partneri su Omega Consulting Team Beograd, Nonnes Amsterdam te medijski partneri Klix.ba, RSG, Business Magazine i Akta.ba.