{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zirojević: Objasniti prelevman na uvoz šljive iz BiH

F
26.7.2011. u 14:45
0
0
Zirojević: Objasniti prelevman na uvoz šljive iz BiH
0
Zirojević: Objasniti prelevman na uvoz šljive iz BiH
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) Mladen Zirojević uputio je u utorak dopis Evropskoj komisiji kojim traži objašnjenje, koje će sadržavati pravni osnov, za odluku o uvođenju posebne takse (prelevmana) na uvoz šljive iz BiH od 1. jula do 30. septembra 2011. shodno Privremenom sporazumu o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine.
U saopćenju za javnost Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa precizira da je Evropska unija uvela posebnu taksu (prelevman) na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz BiH od 1. jula do 30.septembra ove godine.

Shodno tome, Ministarstvo je kontaktiralo s izvoznicima određenih poljoprivrednih artikala iz BiH koji potpadaju pod ovu odluku EU i odmah zatražilo putem Direkcije za evropske integracije pojašnjenje za uvođenje ovakvih mjera.

"Ministarstvo je uvidom u postojeću legislativu Evropske unije utvrdilo da je Regulativom (EU) broj 671/2011 Uspostavljanje standardnih uvoznih vrijednosti za određivanje cijena pri ulasku određenog voća i povrća od 12. jula ove godine došlo do utvrđivanja standardne vrijednosti za robu tarifne oznake 08094005 - šljiva u iznosu od 62,00 EUR/100kg.

To znači da se za ovu robu koja se izvozi iz BiH u EU naplaćuje posebna taksa (prelevman) u vrijednosti od 10,30 EUR/100kg jer je vrijednost šljive koja se izvozi iz BiH manja od 64,00 EUR/100kg", navodi se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: