biznis
0

Zirojević na sastanku ministara poljoprivrede u Kolašinu

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, koji predvodi bh. delegaciju na godišnjem radnom sastanku ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Evrope u Kolašinu, predstavio je danas učesnicima organizaciju i ulogu sektora poljoprivrede BiH na putu evropskih integracija. "Ustavom BiH eksplicitno se određuje podijeljena nadležnost u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju u državi. Na državnom nivou u nadležnosti institucija BiH utvrđena je nadležnost za vanjskotrgovinsku politiku, dok su u nadležnosti entiteta politike upravljanja prirodnim resursima, fondovima, te izrada i donošenje odgovarajuće regulative", naveo je ministar Zirojević u obraćanju, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Ta institucionalna specifičnost u nadležnostima u BiH, kako je kazao, u odnosu na ostale zemlje u regionu jugoistočne Evrope, predstavlja potrebu dodatnog djelovanja u vidu aktivnosti na harmonizaciji politika u okviru zemlje, ali u isto vrijeme i snagu i prednost direktnog angažiranja različitih nivoa institucija vlasti u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Naglasio je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nadležno za obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti BiH koji se odnose na definiranje politike, osnovnih principa, koordinaciju djelatnosti i usklađivanje planova entitetskih tijela vlasti i institucija na međunarodnom planu u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ministar Zirojević je kazao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u okviru Sektora za poljoprivredu, a u saradnji s predstavnicima ministarstava za poljoprivredu Republike Srpske i Federacije BiH te Brčko Distrikta, Agencije za sigurnost hrane, Uprave BiH za zaštitu zdravlja i bilja i Kancelarije za veterinarstvo i uz podršku Evropske komisije pripremilo Strateški plan BiH za harmonizaciju sektora poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja i Operativni program BiH za poljoprivredu, prehranu i ruralni razvoj za provođenje tih aktivnosti.

Rekao je da su u tim strateškim dokumentima stvoreni platforma i okvir za implementaciju pretpristupnih aktvnosti za IPA fondove za ruralni razvoj i i dodao da bi se na taj način trebalo omogućiti da se do kraja 2010. godine u zemlji uspostave temeljni uvjeti za prihvatanje pretpristupnih fondova EU namijenjenih za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ministar Zirojević je, također, tokom obraćanja, predložio da BiH bude domaćin narednog skupa na ovom nivou u 2009. godini.

Glavni cilj ovog regionalnog foruma o poljoprivrednoj politici pod imenom "Poljoprivredni i ruralni razvoj u planinskim područjima jugoistočne Evrope", kako se navodi u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jeste osiguravanje foruma za raspravu o dostignućima i budućim potrebama zemalja zapadnog Balkana u procesu približavanja EU, s posebnim osvrtom na ruralni razvoj i zajedničku agrarnu politiku u EU uopće.