|

Zgradi HE na Drini u Višegradu treća nagrada na takmičenju u Meksiku

Zgradi HE na Drini u Višegradu treća nagrada na takmičenju u Meksiku
6
Klix.ba
25.12.2014. u 13:51
13
komentara
6

dijeljenja
Zgradi HE na Drini u Višegradu treća nagrada na takmičenju u Meksiku
Projekat zgrade Hidroelektrane na Drini u Višegradu osvojio je visoko treće mjesto u kategoriji javnih i poslovnih objekata na Međunarodnom takmičenju CEMEX Building Award održanom u Meksiku u izuzetno jakoj konkurenciji.
Na ovom prestižnom takmičenju, na kojem je učestvovalo 714 objekata izgrađenih u BiH, Brazilu, Kolumbiji, Kosta Riki, Gvatemali, Meksiku, Crnoj Gori, Nikaragvi, Panami, Poljskoj, Portoriku, Dominikanskoj Republici, Češkoj, Tajlandu i Ujedinjenom Kraljevstvu, predstavljena su najbolja arhitektonska i građevinska dostignuća svijeta.

Žiri, sastavljen od 17 stručnjaka iz šest zemalja, prepoznao je zgradu Hidroelektrane na Drini kao jednu od najboljih kada je riječ o novim konceptualnim, tehničkim i estetskim rješenjima.

Brane Mitrović, arhitekta projekta Upravne zgrade preduzeća Hidroelektra na Drini u Višegradu Hidroelektrane na Drini rekao je da ova zgrada predstavlja odraz okruženja u kojoj se nalazi.

“Pokušali smo primjenom lokalnih materijala, odnosno kamena i drva, da približimo ljudima sa strane prirodu tih materijala i kvalitet koji oni posjeduju. Ovo su male sredine i imaju neke svoje specifične i lične pečate, a ako ih ovim putem predstavimo svijetu onda je to uspjeh za nas. Meni je izuzetna čast što smo osvojili nagradu u ovako brojnoj i jakoj konkurenciji i, iako je treća, meni je najdraža u karijeri” rekao je Mitrović.

U istoj kategoriji prvo mjesto odnio je Jumex Museum u Meksiku, a drugo mjesto pripalo je objektu "Arena da Amazonia" u Brazilu. Treće mjesto zgrada Hidroelektrane na Drini u Višegradu dijeli sa školom "Nohemí Morales de Arjona" u Gvatemali.

Upravna zgrada "Hidroelektrana na Drini", sagrađena od kamena, drveta i stakla, dominira trgom u Andrićgradu, ali se u isto vrijeme odlično uklapa s okolinom. Raspolaže sa više od 3.000 metara kvadratnih korisnog prostora, a, prema zamisli arhitekte, pri njenoj gradnji na eksterijeru kombinovana je tanka lamperija i hercegovački kamen.

Drveni prozori odlično se ističu na kamenoj fasadi, a dominantni ulazni hol je u kombinaciji kamena, drveta i stakla. Unutrašnja organizacija prostora je u skladu sa standardima savremenog poslovanja.

Fleksibilnost radnog prostora ostvarena je uvođenjem laganih pregrada, koje omogućavaju organizaciju radnog prostora na više načina i stvaranje novih
ambijenata. U unutrašnjoj organizaciji, predviđena su i mjesta okupljanja – odmora, koji mogu biti i otvorena – terase i unutrašnji trg.

Bosnu i Hercegovinu je pored zgrade Hidroelektrane na Drini predstavljao i projekat stambene zgrade Horizont Centra u Banjoj Luci. Oba objekta odabrana su na nacionalnom takmičenju koji je ove godine održan u Banjaluci.

Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Tako je 2012. godine porodično imanje bivšeg fudbalera Marija Stanića u Hercegovini proglašeno najboljim projektom u kategoriji Stambene građevine, a pripalo mu je i treće mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja.

Također, 2010. godine prijedorska ulica Kralja Petra I Oslobodioca odnijela je prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekat Park Petra Kočića iz Banje Luke.

Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje.

Graditeljska nagrada CEMEX dodijeljuje se projektima iz raznih zemalja, gdje se izdvajaju najbolji iz nekoliko kategorija – stambene, javne i poslovne gradnje, te infrastrukure i urbanizma, a posebne nagrade dodjeljuju se projektima koji poštuju načela održive gradnje i dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama.

Nagrada je ustanovljena prije 23 godine u svrhu prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...