{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zgradi HE na Drini u Višegradu treća nagrada na takmičenju u Meksiku

25.12.2014. u 13:51
6
13
Zgradi HE na Drini u Višegradu treća nagrada na takmičenju u Meksiku
6
Zgradi HE na Drini u Višegradu treća nagrada na takmičenju u Meksiku
Projekat zgrade Hidroelektrane na Drini u Višegradu osvojio je visoko treće mjesto u kategoriji javnih i poslovnih objekata na Međunarodnom takmičenju CEMEX Building Award održanom u Meksiku u izuzetno jakoj konkurenciji.
Na ovom prestižnom takmičenju, na kojem je učestvovalo 714 objekata izgrađenih u BiH, Brazilu, Kolumbiji, Kosta Riki, Gvatemali, Meksiku, Crnoj Gori, Nikaragvi, Panami, Poljskoj, Portoriku, Dominikanskoj Republici, Češkoj, Tajlandu i Ujedinjenom Kraljevstvu, predstavljena su najbolja arhitektonska i građevinska dostignuća svijeta.

Žiri, sastavljen od 17 stručnjaka iz šest zemalja, prepoznao je zgradu Hidroelektrane na Drini kao jednu od najboljih kada je riječ o novim konceptualnim, tehničkim i estetskim rješenjima.

Brane Mitrović, arhitekta projekta Upravne zgrade preduzeća Hidroelektra na Drini u Višegradu Hidroelektrane na Drini rekao je da ova zgrada predstavlja odraz okruženja u kojoj se nalazi.

“Pokušali smo primjenom lokalnih materijala, odnosno kamena i drva, da približimo ljudima sa strane prirodu tih materijala i kvalitet koji oni posjeduju. Ovo su male sredine i imaju neke svoje specifične i lične pečate, a ako ih ovim putem predstavimo svijetu onda je to uspjeh za nas. Meni je izuzetna čast što smo osvojili nagradu u ovako brojnoj i jakoj konkurenciji i, iako je treća, meni je najdraža u karijeri” rekao je Mitrović.

U istoj kategoriji prvo mjesto odnio je Jumex Museum u Meksiku, a drugo mjesto pripalo je objektu "Arena da Amazonia" u Brazilu. Treće mjesto zgrada Hidroelektrane na Drini u Višegradu dijeli sa školom "Nohemí Morales de Arjona" u Gvatemali.

Upravna zgrada "Hidroelektrana na Drini", sagrađena od kamena, drveta i stakla, dominira trgom u Andrićgradu, ali se u isto vrijeme odlično uklapa s okolinom. Raspolaže sa više od 3.000 metara kvadratnih korisnog prostora, a, prema zamisli arhitekte, pri njenoj gradnji na eksterijeru kombinovana je tanka lamperija i hercegovački kamen.

Drveni prozori odlično se ističu na kamenoj fasadi, a dominantni ulazni hol je u kombinaciji kamena, drveta i stakla. Unutrašnja organizacija prostora je u skladu sa standardima savremenog poslovanja.

Fleksibilnost radnog prostora ostvarena je uvođenjem laganih pregrada, koje omogućavaju organizaciju radnog prostora na više načina i stvaranje novih
ambijenata. U unutrašnjoj organizaciji, predviđena su i mjesta okupljanja – odmora, koji mogu biti i otvorena – terase i unutrašnji trg.

Bosnu i Hercegovinu je pored zgrade Hidroelektrane na Drini predstavljao i projekat stambene zgrade Horizont Centra u Banjoj Luci. Oba objekta odabrana su na nacionalnom takmičenju koji je ove godine održan u Banjaluci.

Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Tako je 2012. godine porodično imanje bivšeg fudbalera Marija Stanića u Hercegovini proglašeno najboljim projektom u kategoriji Stambene građevine, a pripalo mu je i treće mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja.

Također, 2010. godine prijedorska ulica Kralja Petra I Oslobodioca odnijela je prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekat Park Petra Kočića iz Banje Luke.

Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje.

Graditeljska nagrada CEMEX dodijeljuje se projektima iz raznih zemalja, gdje se izdvajaju najbolji iz nekoliko kategorija – stambene, javne i poslovne gradnje, te infrastrukure i urbanizma, a posebne nagrade dodjeljuju se projektima koji poštuju načela održive gradnje i dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama.

Nagrada je ustanovljena prije 23 godine u svrhu prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: