Zenica: Izdata okolišna dozvola za eksploataciju Rače

Z
ZEDA
22.12.2011. u 15:36
0
0
Zenica: Izdata okolišna dozvola za eksploataciju Rače
0
Zenica: Izdata okolišna dozvola za eksploataciju Rače
Federalno ministarstvo okoliša i turizma BiH izdalo je kompaniji "Mlm – Sa" Sarajevo, koja posluje u okviru grupacije "Mlm group Zagreb", Rješenje o okolišnoj dozvoli za pogone i postrojenja za preradu i uklanjanje industrijskog otpada s deponije Rača u Zenici.
"Mlm group Zagreb" će se svojim djelovanjem nastaviti pridržavati svih zadanih mjera iz okolišne dozvole te svojom aktivnošću pridonostiti očuvanju okoliša i kvalitetu življenja ljudi u okruženju industrijske deponije Rača.

Na ovom lokalitetu će se korištenjem proizvoda nastalih preradom troske, nusproizvoda iz zeničkih Visokih peći i Čeličane, nastojati sanirati višegodišnje odlaganje, koje se mjeri milionima tona, u cilju kvaliteta i očuvanja okoliša.

Preradom odlagališta Rača izdvajaju se sekundarne sirovine, u najvećoj mjeri željezo te zamjenski agregat kamena, koji svoju daljnju primjenu imaju u građevinarstvu i cestogradnji.

Izdvajanjem metala iz troske smanjuje se zagađenje okoliša i njegov utjecaj na zdravlje ljudi, a korištenjem zamjenskog agregata kamena smanjuje se potreba za vađenjem prirodnog kamena iz prirode.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: