{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene preuzimaju tržište rada u SAD-u

F
3.9.2009. u 18:55
0
4
Žene preuzimaju tržište rada u SAD-u
0
Žene preuzimaju tržište rada u SAD-u
Žene su na rubu da prvi put nadmaše muškarace po brojnosti u radnoj snazi u SAD-u, što je historijski preokret uzrokovan dugoročnim promjenama uloge žena u društvu i masovnim otpuštanjen muškaraca u sadašnjoj recesiji, izvještava u četvrtak dnevni list USA Today.
Žene su u junu držale 49,83 posto od 132 miliona radnih mjesta u SAD-u, a dobivaju veliku većinu poslova u nekoliko gospodarskih grana koje rastu, po najnovijim statističkim podacima ministarstva rada u Washingtonu.

To je rekordna brojka za udio žena u radnoj snazi koji stalno raste već desetljećima i ubrzava se tijekom recesije. Ako se održi sadašnji tempo, žene će postati većina radnika u SAD-u u oktobru ili novembru.

"To je bio historijski, težak put da se dosegne ta tačka", kazala je ekonomistica rada Heidi Hartmann, predsjednica Instituta za istraživanje politike prema ženama.

Promjena odražava sve veću važnost žene u privređivanju, ali to ne pokazuje punu ravnopravnost, kazala je Hartmann. U prosjeku, žene rade manje sati nego muškarci, imaju više radnih mjesta s pola radnog vremena i zarađuju 77 posto u usporedbi s muškarcim, kaže. Muškarci i dalje prevladavaju na visoko plaćenim menadžerskim poslovima.

Žene su dio nekad uglavnom muške radne snage koji raste već gotovo stoljeće, uz najveće skokove u vrijeme Velike depresije i Drugoga svjetskog rata.

Ovaj put rast je potaknula sadašnja teška recesija koja je bila surova prema tradicionalno muškim zanimanjima, kao što su u građevinarstvu i industrijskoj proizvodnji.

Do juna muškarci su izgubili 74 posto od 6,4 miliona radnih mjesta, koliko je nestalo od početka recesije u decembru 2007. Samo u građevinarstvu i proizvodnji muškarci su izgubili više od tri miliona radnih mjesta.

Samo su neki dijelovi američkog gospodarstva i dalje rasli - zdravstvena zaštita, obrazovanje i državna uprava - koje većinom zapošljavaju žene.

Ta je prevlast djelomice povećana i finansiranjem, jer je saveznim poticajima novac usmjeren na obrazovanje, zdravstvene službe te državnu i lokalnu upravu, prenijela je Hina.

Jednakost u broju radne snage odražava dugoročne kulturne promjene, kazala je Maureen Med, autorica "Stvaranja Rosie Riveter", knjige o vladinoj kampanji nagovaranja žena da rade izvan kuće tijekom Drugoga svjetskog rata. "Predodžba da muškarac mora biti hranitelj obitelji promijenila se", zaključila je Honey.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: