Istraživanje u BiH
0

Žene plaćene slabije od muškaraca

SRNA
Pripadnice nježnijeg pola u BiH su na svojim radnim mjestima za 74 KM mjesečno ili za 7,8 odsto slabije plaćene od muškaraca, pokazalo je istraživanje portala "Posao.ba".

Portal navodi da je najveća neto plata "jače polovine" na poziciji finansijskog direktora iznosi 11.000 KM, a za ženu na poziciji prodajnog menadžera 6.700 KM, dok je razlika u platama veća u privatnim nego u državnim firmama, naročito u stranim kompanijama u BiH.

Zaposleni na portalu "Posao.ba" kažu da je, ipak, primjetan rast prosječnih plata za žene u skoro svim sektorima poslovanja, tako da su pripadnice nježnijeg pola na velikom broju pozicija u BiH čak i znatno plaćenije od muškaraca.

"Na poziciji finansijskog menadžera žene u prosjeku imaju neto platu 1.835 KM, s tim da je maksimalna plata na ovoj poziciji 3.915 KM, dok muškarci imaju prosječnu neto platu 1.391 KM, a maksimalna plata je 3.125 KM", ističu zaposleni na ovom portalu.

Direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić kaže da su pojedine ranije analize pokazivale da su žene u Evropi za čak 16 odsto manje plaćene od muškaraca, a u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji ove razlike iznose od 2,1 do 10,5 odsto. 

"Analize rađene u BiH pokazale su da su najveće razlike u platama između muškaraca i žena bez diplome, a ona iznosi 173 marke mjesečno u korist muškaraca. I te kako ima prostora da se smanji razlika između primanja muškaraca i žena", kaže Filipović-Hadžiabdićeva, prenose "Nezavisne novine".

Predsjednik Udruženja građana "Tolerancijom protiv različitosti" (TOPER) iz Doboja Snežana Šešlija naglašava da bi žene trebalo aktivnije da se bore za svoja prava.
Službenica za odnose s javnošću Gender centra Vlade RS Dijana Tepšić kaže da je u oblasti rada i zapošljavanja i dalje vrlo česta diskriminacija po osnovu pola, a brojna istraživanja ukazuju na postojanje diskriminacije i neravnopravnosti, uključujući mobing, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, koje pretežno trpe žene.