Izvještaj za 2018.
78

Žene na tržištu rada u BiH: Patrijarhalna kultura ključni uzrok problema

B. R.
Ilustracija: Shutterstuck
Ilustracija: Shutterstuck
Fondacija Friedrich Ebert je objavila podatke o rodnom jazu na tržištu rada u Bosni i Hercegovini. U 2018. godini bio je manji broj zaposlenih i veći broj nezaposlenih žena.

U izvještaju ove fondacije se podsjeća da žene čine 50,9 posto od ukupnog broja stanovnika u zemlji. U analiziranoj godini bilo je zaposleno više od 813.200 stanovnika. Od tog broja, 346.520 bile su žene. Nezaposlenih je tada bilo 437.783, od čega su 244.522 žene.

Žene su bile znatno manje aktivne na tržištu rada. Taj procenat je iznosio 31,4 posto, a kada je riječ o muškarcima 53,2 posto.

Kao dominantan stereotip koji utječe na smanjeno aktivno učešće žena na tržištu rada i u politici navedeno je "razumijevanje društveno prikladnih uloga muškaraca i žena, pri čemu se u bosanskohercegovačkoj patrijarhalnoj kulturi pretpostavlja da su žene odgovorne za privatnu sferu ('rad iz ljubavi' - neplaćeni rad), a muškarci za javnu sferu koja podrazumijeva plaćeni rad".

Navedeni su i drugi problemi s kojima se suočavaju žene: duže čekaju na prvi posao, imaju dugotrajne prekide u radnom stažu zbog porodiljskog odsustva ili njege starijih i bolesnih članova porodice, smanjena im je prilika za ponovno uključivanje na tržište rada zbog zrelije dobi, očekuje se da se bave manje zahtjevnim poslovima i da lakše prihvataju da rade pola radnog vremena, itd.

U 2018. godini broj zaposlenih žena je bio veći od broja zaposlenih muškaraca u sljedećim djelatnostima: finansije i osiguranje, državna služba, obrazovanje - predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, zdravstvo i socijalna zaštita, umjetnost, zabava i rekreacija, uslužne djelatnosti, društvene nauke i novinarstvo, poslovanje, administracija i pravo.

Istaknuta je obrazovna i starosna struktura nezaposlenih žena u 2018. Najviše ih je imalo srednju stručnu spremu 32 posto, nekvalificiranih je bilo 28 posto, s višom stručnom spremom 22 posto i s visokom stručnom spremom 18 posto.

Najveća nezaposlenost je bila među ženama u dobi od 25 do 49 godina - 63 posto, među onima od 15 do 24 godine bilo je 21,5 posto nezaposlenih, dok je najmanja nezaposlenost među ženama od 50 do 64 godine - 15,7 posto.