Asocijacija One pokrenula inicijativu
0

Žene mogu izvući zemlju iz bijede i pokrenuti posrnulu privredu

Piše: A. Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Jedinstvene u stvaranju boljeg ekonomskog okruženja", naziv je inicijative koju je pokrenula Asocijacija poslovnih žena One s ciljem stvaranja boljeg ekonomskog okruženja i organiziranog djelovanja žena u biznisu.

U Hotelu Evropa danas je predstavljena ova inicijativa, kao i strategija razvoja ženskog poduzetništva. Asocijacija poslovnih žena One poručila je da je vrijeme da se ekonomsko okruženje počne mijenjati nabolje i stvarati poslovna klima u kojoj će se pokretati firme i otvarati nova radna mjesta.

Osnivačica Asocijacije Vesna Beganović kazala je da je BiH na Forbesovoj listi najboljih zemalja za poslovanje na 85. mjestu, te je onda jasno u kakvoj se poslovnoj klimi nalazimo, djelujemo i živimo. Za usporedbu je spomenula zemlje iz regije, Hrvatsku, koja se na istoj listi nalazi na 47. mjestu, Crnu Goru na 45. i Makedoniju koja se nalazi 37. mjestu.

"Ako znamo da BiH skoro dva miliona internet korisnika, onda potvrđujemo da informatička pismenost ne zaostaje u odnosu na razvijene zemlje. Ako imamo ljude koji van granica BiH ostvaruju sjajne rezultate i svojim znanjem mogu zadovoljiti visoke svjetske standarde, onda to mnogo govori o našim poduzetničkim sposobnostima i mogućnostima prilagođavanja zahtjevima tržišta. Zato se pitam šta će se desiti sa našom ekonomijom? Koliko su naše kompanije konkurentne? Da li znamo da se mijenjaju potrebe potrošača i da moramo mijenjati svoje okruženje, proizvode i usluge, kako bismo sutra mogli i imali kome da ih prodamo. Pitam se kakva budućnost čeka našu djecu, kakve ljude obrazujemo i gdje će oni raditi? Zato se s pravom pitam, a pitam i vas: 'Zar trebamo dopustiti da još 20 godina prođe u čekanju'", istaknula je Beganović i dodala da poslovne žene zahtijevaju od vlasti da što prije počnu ispunjavati uvjete za proces pridruženja Evropskoj uniji.

Prema riječima Aide Zubčević, predsjednice Asocijacije poslovnih žena One, žene u BiH imaju odlične poslovne ideje, kvalitetne firme i dobre proizvode, ali se susreću sa puno prepreka i poteškoća.

"Definisali smo smjernice koje će biti usmjerene na stvaranje boljih uslova i benefita za žensko poduzetništvo, promovisanje pozitivnih stavova prema poduzetništvu, a posebno prema ženama poduzetnicama, pomoć start-up firmama koje vode žene, podržavanje rasta firmi koje vode žene kroz tehničku pomoć i kontinuiranu obuku, razvoj organizacija i programa za podršku inovacijama u poduzetništvu...", kazala je Zubčević.

Ona je navela da su istraživanja Asocijacije pokazala da su djevojke od 18 do 24 godine spremnije da započnu svoj biznis u odnosu na muškarce u našoj zemlji. Pozvala je žene da se pokrenu, mijenjaju stvari nabolje, postanu poduzetnice u okviru svojih sposobnosti, a poduzetnice je pozvala da se pridruže Asocijaciji kako bi zajedno stvorile bolji ambijent za poduzetništvo.

Asocijacija One očekuje od vladajuće strukture da s pisane strategije pređu na djela i uvedu posebne budžete za poticaje privrednicama kako bi imale pristup potrebnom kapitalu za razvoj i pokretanje biznisa.

"Naša očekivanja su, također, da se vlasti uhvate u koštac sa visokom stopom korupcije i kriminala i stvore ambijent za zdravu tržišnu konkurenciju koja će osigurati razvoj privatnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta. Zajedno možemo ovu zemlju izvući iz bijede i pokrenuti posrnulu privredu", poručila je Amna Popovac, članica Upravnog odbora Asocijacije.

Kako nisu sve žene blagonaklone prema ženskoj konkurenciji, Popovac je izlaganje završila citatom Madeline Albright, koja je svojevremeno kazala: "Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne pomažu drugim ženama".

Američka ambasada u BiH podržala je aktivnosti Asocijacije i rad na osnaživanju žena u svim aspektima društva. Ambasador Patrick Moon naglasio je da je povećan doprinos žena u sektoru ekonomije izuzetno važan.

"Stalno čujem koliko su građani u BiH zabrinuti zbog nedostatka ekonomskih perspektiva i usporenih ekonomskih kretanja. Što više žena bude doprinosilo ekonomiji, bit će više radnih mjesta, više razvoja i prosperiteta za građane BiH. One unose nove ideje i inovativan pristup, a to je ono što je potrebno bh. ekonomiji. Zato podržavamo uspostavu ovog udruženja kao i drugih organizacija koje rade na tome da žene budu više zastupljene u ekonomskom sektoru", rekao je Moon.