biznis
0

Žene će vladati svijetom

Sarajevo-x.com
Na drugom Forumu žena za ekonomiju i društvo, Helen Fisher govorila je pred stotinama žena – direktoricama, aktivisticama i naučnicama, o načinima kako udružiti snage za napredak u svijetu kojim dominiraju muškarci.

Iako pred ženama još uvijek stoje mnoge barijere za dolazak na prijesto vlasti i moći, Fisher je izjavila kako evolucija stoji na strani žena.

"Milionima godina, žene su morale raditi više stvari odjednom. Muškarci su se morali brinuti samo za jednu stvar – da udare bizona kamenom u glavu.“, dodala je. "Tržište rada kreće se u pravcu kojem je potreban ženski mozak.“

U govoru se osvrnula i na dokaz da fizička struktura ženskog mozga ženama daje veću toleranciju dvoličnosti, bolje socijalne i jezične sposonosti, veću mentalnu fleksibilnost, što su sve ključne osobine za osvajanje kakofoničnog i danas snažno povezanog svijeta.

Glavni fokus Foruma žena bio je kako osigurati veći rast zapošljavanja žena među rukovodne vrhove kompanija. Također su spomenuli i nedavno istraživanje Fortune časopisa, gdje je pokazano da među 500 najvećih kompanija, one koje imaju najveći broj zaposlenih žena u svojim upravnim odborima ostvaruju i 35 posto bolji povrat na uloženi kapital nego kompanije gdje su muškarci većina u upravnom odobrou.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Ipak, unatoč toj činjenici, zapošljavanje žena na visokim položajima i kompanijama kreće se sporo, izjavila je Eleanor Tabi Haller-Jorden, generalni menadžer za Catalyst Europe AG. Prema brojkama iz Fortuneovih 500 kompanija, u periodu izmeđz 2002. i 2005. postotak žena na visokim rukovodnim pozicijama porastao je sa 15,7 posto na 16,4 posto. "Ovim tempom trebat će nam 40 godina da dostignemo ravnopravnost sa muškarcima.“, dodala je.

Međutim, kako je izjavila Anne Lauvergeon, izvršna predsjednica francuske nuklearne elektrane Areva, koja se nalazi na vrhu svake liste najmoćnijih žena Evrope, žene će iz takve situacije izaći kao pobjednice, prvenstveno zato što su genetski naprednije, ali i zbog toga što su se kroz svoju egzistenciju morale boriti stalno tražeći ravnotežu između konfliktnih zahtjeva.